Levný recept na kynuté buchty s brambory a cibulí. Jsou lehké, nadýchané, jemné a velmi chutné. Dlouho si zachovávají čerstvost a potěší každého. Vychutnejte si jejich báječnou chuť.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kynuté buchty s brambory a cibulí
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 150 g syrových brambor
- 200 ml bramborového vývaru (tekutina, která zbyla po uvaření brambor)
- 15 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného droždí
- 6 lžic rafinovaného slunečnicového oleje
- 1,5 lžíce strouhaného cukru
- 1 lžičku soli
- 380-400 g mouky
Pro náplň:
- 200 g cibule
- malá snítka kopru a petrželky
- olej – na smažení
Ostatní:
- olej – na potírání buchet před pečením
- semínka sezamu – k posypání buchet před pečením
Buchty jsme pekli na plechu o průměru 24 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Brambory nakrájejte na kousky a uvařte je ve vodě do měkka. Pak je oddělte od vzniklého “vývaru” a rozmačkejte je šťouchadlem.
2. Do hluboké mísy dejte bramborovou kaši a 200 ml bramborového vývaru. Míchejte stěrkou do hladka.
3. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
4. Přidejte sůl, cukr a rozdrobené droždí. Dobře promíchejte.
5. Přidejte rafinovaný slunečnicový olej. Míchejte.
6. Postupně přidejte prosátou mouku. Nejdříve těsto promíchejte lžící nebo stěrkou, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být měkké a mírně lepkavé.
7. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké, olejem vymazané mísy. Přikryjte ho potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 60 minut).
8. Těsto trochu prohněťte. Poté ho znovu přikryjte potravinovou fólií a nechte znovu vykynout. Měla by zvětšit svůj objem nejméně 2krát.
9. Připravte náplň: Nakrájejte cibuli na malé kostičky a osmahněte ji na malém množství oleje na mírném ohni, dokud nezměkne a nezačne hnědnout.
10. Nakonec osmaženou cibuli trochu osolte a smíchejte ji s nakrájenou zeleninou. Odstavte z ohně.
11. Nádivku nechte vychladnout.
12. Vytvarujte buchty: Těsto přeneste na pracovní plochu a trochu ho obalte v mouce. Rozdělte je na 2 stejné části.
13. Každý kousek těsta rozválejte na obdélníkový váleček o tloušťce 5-6 mm.
14. Polovinu náplně rozetřete na povrch těsta, okraje nechte volné (asi 1 cm).
15. Začněte od jednoho dlouhého okraje a srolujte ho do ruličky. Slepte “šev” a konce k sobě.
16. Roládu rozkrojte na 6 stejných dílů. Vložte je do připraveného plechu (dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte tukem) a nenechávejte mezi nimi mezery.
17. Podobně postupujte i s druhým kouskem těsta a zbývající náplní.
18. Buchty přikryjte potravinovou fólií a nechte je 25-30 minut “odpočívat”.
19. Poté je potřete olejem pomocí silikonového štětce a posypte sezamovými semínky.
20. Buchty pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 180-190 °C.
21. Nechte je 10-15 minut vychladnout a pak je vyjměte z pánve. Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte zcela vychladnout.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na kynuté buchty s brambory a cibulí zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také: Nádherně barevná, sytá a hustá bramborová polévka s čedarem.