Nádherně barevná, sytá a hustá bramborová polévka s čedarem

Nádherně barevná, sytá a extra hustá bramborová polévka s čedarem, která okouzlí celou rodinu.

hustá bramborová polévka s čedarem
Zdroj: mundosjumbo.cl
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Bramborová polévka s čedarem

Co budeme potřebovat:
  • 6 ks větších brambor
  • 2 ks cibule
  • 100 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1000 ml plnotučného mléka
  • 200 g oravské slaniny
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 ks jarní cibulky
  • 200 g čedaru
  • sůl, mletý černý pepř


Jak budeme postupovat:

  • Brambory očistěte a nakrájejte na menší kostky.
  • Slaninu nakrájenou na kostičky dejte do velkého hrnce na střední teplotu. Když je slanina pěkně křupavá, vytáhněte ji a dejte stranou.
  • Slaninový tuk by měl na dně hrnce tvořit jen tenkou vrstvu. Pokud je ho více (v závislosti na podílu tuku v použité slanině), slijte ho, protože nechcete, aby slanost a vůně tuku převládala v polévce.
  • Do hrnce přidejte máslo (ano, celých 100 g) a nakrájenou cibuli. Smažte, dokud nezesklovatí.
  • Potom přisypeme mouku a vařečkou utřeme zásmažku. Necháme dobře probublat – zhruba minutku.
  • Zásmažku zalijeme kuřecím vývarem a dobře promícháme. Vzápětí přidáme také mléko.
  • Do mléčného základu přidejte brambory a polévku přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  • Polévku ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete. Je dobré méně solit, protože čedar je poměrně silný sýr.
  • Snížíme teplotu a vmícháme zakysanou smetanu, opečenou slaninu (část si odložíme stranou na posypání při podávání), na plátky nakrájenou jarní cibulku a nahrubo nastrouhaný sýr čedar, jehož hrst si také odložíme na závěrečnou dekoraci.
  • Vše společně prohřívejte ještě asi 5 minut a nakonec ochutnejte, zda je polévka dostatečně slaná.
  • Podávejte posypané slaninou a čedarem. K polévce se skvěle hodí krajíc dobrého chleba.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na bramborovou polévku s čedarem zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se: Jarní krémová polévka z medvědího česneku, jejíž příprava vám zabere půl hodinu a chutná úžasně.