Tento báječný čokoládový dort, jehož příprava je rychlá a snadná, má intenzivní čokoládovou chuť: je připraven z jemného čokoládového těsta, tvarohového krému a čokolády a na závěr je přelit čokoládovou polevou. Je vysoký, hezký a lahodný!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 4 vejce (235 g +/- 15 g)
- 120 g cukru (6 polévkových lžic)
- 80 g zakysané smetany (3 polévkové lžíce)
- 100 ml rafinovaného slunečnicového oleje (½ 200 ml sklenice)
- 175 g hladké mouky (9 polévkových lžic)
- 55 g kakaového prášku (5 polévkových lžic)
- 12 g prášku do pečiva (2,5 čajové lžičky)
- 2 g soli (¼ čajové lžičky)
Na krém:
- 400 g smetanového sýra (Philadelphia, mascarpone)
- 100 g smetany
- 250 g kondenzovaného mléka
- 55 g kakaového prášku (5 polévkových lžic)
Hustotu krému lze upravit v závislosti na použité fermentované smetaně. Pokud je tekutější, použijte 100 g smetany na 400 g smetanového sýra. Pokud je sýr tučný a hustý, můžete k 300 g smetany přidat 200 g smetany.
Pro sirup:
- 100 ml vody
- 50 g cukru (2,5 lžíce)
- 20 ml brandy (nepovinné)
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády 50%
- 40 ml mléka (4 polévkové lžíce)
- 60 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Vejce rozbijte do hluboké mísy. Přidejte cukr, zakysanou smetanu a olej. Mixérem rozmixujte do hladka.
2. Přidejte prosátou mouku spolu s kakaovým práškem, práškem do pečiva a solí. Mixujte mixérem na nízkých otáčkách, dokud nezískáte hladké, poměrně tekuté těsto, které snadno stéká ze stěrky.
3. Těsto přeneste na standardní plech (32 x 39 cm) vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
4. Pečte těsto 12-15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.°C. Zkontrolujte propečení párátkem. Doba pečení závisí na tloušťce těsta a vlastnostech vaší trouby.
5. Nechte pečivo vychladnout na mřížce. Poté ji vyklopte na jiný kus pečicího papíru a papír, na kterém se pekla, z povrchu odstraňte.
6. Okraje těsta uhlaďte a pak ho rozdělte na 4 stejné díly.
- Pokud chcete, můžete zbývající kousky po uhlazení okrajů desky obrousit a použít je k ozdobení okrajů dortu. Pokud to nemáte v plánu, jednoduše je snězte: jsou vynikající.
7. Připravte sirup: Vodu a cukr vařte 2 minuty od varu.
8. Vzniklý sirup přelijte do čisté mísy a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud chcete, můžete do něj přidat brandy.
9. Pomocí silikonového štětce je pokapejte sirupem.
10. Připravte krém: Do hluboké mísy dejte zakysanou smetanu, smetanový sýr, kakaový prášek (prosátý) a kondenzované mléko. Zpočátku míchejte stěrkou, aby se všechny tyto ingredience spojily. Poté je vyšlehejte mixérem na nízké otáčky, aby vznikl hladký a nadýchaný krém.
11. Sestavte dort: Na talíř (nejlépe do nastavitelné formy na pečení vyložené acetátovou fólií) položte vymazané vršky, lehce je přitlačte a navrch rozetřete 1/3 připraveného krému. Vrchní těsto není třeba krémovat.
12. Připravte polevu: Máslo a mléko zahřívejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě, dokud nedosáhnou téměř bodu varu.
13. Přidejte čokoládu nalámanou na kousky tak, aby byla zcela pokryta horkým roztokem. Nechte je 1-2 minuty působit a pak je metličkou rozmixujte dohladka.
14. Čokoládovou polevu rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu.
15. Dejte do chladničky, dokud poleva neztuhne. Poté odstraňte nastavitelnou formu.
Přejeme vám dobrou chuť.