Sytý a chutný závin se kysaným zelím a slaninkou

Všichni známe jablečné záviny nebo kakaovou či makovou náplň. Dnes vám nabízíme recept na slaný závin se kysaným zelím a slaninkou. Vždyť kysané zelí je nejen oblíbené, ale také zdravé. A k tomu slanina… Tak to zkuste!

sytý a chutný závin se kysaným zelím a slaninkou
Zdroj: omas-1-euro-rezepte.net
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Závin se kysaným zelím a slaninkou

Co budeme potřebovat:
  • 1 balíček chlazené listové těsto (275 g)
  • 300 g kysané zelí
  • 200 g slanina
  • 2 ks střední cibule
  • 1 ks kapie
  • 1 ks vejce na potírání
  • sůl, mletý černý pepř, majoránka, celý kmín


Jak budeme postupovat:

  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Ve velkém hrnci nakonec osmahněte nakrájenou slaninu.
  • Když slanina pustí tuk a je téměř křupavá, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  • Poté přidejte na kostičky nakrájenou kapii a minutu smažte.
  • Nakonec přidejte okapané zelí, asi půl litru vody a přikryté krátce povařte 5-7 minut.
  • Rozválejte plát listového těsta. Když zelí vychladne, rovnoměrně ho rozprostřete na těsto a posypte trochou voňavé majoránky.
  • Těsto podélně rozválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem (nebo použijte papír přiložený v balení těsta).
  • Roládu potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem a pečte dozlatova – asi 20 minut. Hotovo!

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento inspirativní recept na závin se kysaným zelím a slaninou zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Doporučujeme také: Krémová, sytá kuřecí polévka s oříškovou chutí divoké rýže a vůní hub a tymiánu.