Všichni známe oblíbený český a slovenský dezert – bábovku, tradiční pečivo, obvykle s kakaovou a vanilkovou příchutí. Formu na bábovku však můžete použít i k přípravě dnešního receptu a budete překvapeni, jak dobře poslouží – netradiční zeleninová bábovka s masem.
Jedná se o zeleninový dort, kde hlavní roli hraje zelí a mleté maso. Obsahuje také rýži, která z toho dělá plnohodnotné hlavní jídlo vhodné k obědu i večeři. Příprava je jednoduchá, tak začněme!
Zeleninová bábovka s masem
Co budeme potřebovat:
- 500 g mletého masa
- 200 g rýže
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 kg zelí
- 200 g zakysané smetany
- 250 ml rajčatové šťávy nebo rajčatového protlaku smíchaného s vodou
- sůl
- pepř
Jak budeme postupovat:
- Zelí natrhejte na jednotlivé listy a několik minut vařte v osolené vodě doměkka. Rozprostřete je do formy na buchty.
- Cibuli a mrkev nakrájejte na malé kousky, zalijte rajčatovou šťávou nebo protlakem zředěným vodou a vařte 5 minut. Rýži uvařte v osolené vodě do poloměkka, slijte ji a nechte trochu vychladnout.
- Smíchejte směs mletého masa, dušené zeleniny, zakysané smetany a napůl uvařené rýže. Přidejte koření a získejte šťavnatou směs.
- Tuto nádivku vložte do zelí a převislé listy přeložte přes něj. Pečte hodinu v troubě při 180 stupních. Podávejte horké se zakysanou smetanou.
Vyzkoušejte a pak sdílejte tento netradiční recept na zeleninovú bábovku s mletým masem i Vašim přátelům! Doporučujeme: Vynikající smažená rýže s restovanou zeleninou a vejcem – rychlé a chutné.