Připravujete rádi dorty, koláče a další moučníky? Pak jistě víte, že lahodný a nadýchaný krém je polovina úspěchu a dotváří vzhled každého dezertu. Existuje však množství složitých receptů na tyto krémy.
Abyste nemuseli prohledávat svou sbírku nebo trávit dlouhé hodiny přípravou složitých druhů krémů, držte se tohoto seznamu, podle kterého snadno připravíte 8 jednoduchých druhů pro každou příležitost!
Nejjednodušší krémy na dezerty
1. Klasický pudink
složení:
- 500 ml mléka
- 200 g cukru
- 1 čajová lžička vanilinu
- 50 g mouky
- 4 žloutky
Příprava:
Žloutky vyšlehejte s cukrem, vanilinem a moukou do pěny. Mléko přiveďte k varu. Do vaječné směsi nalijte horké mléko a promíchejte. Uvařenou směs dejte na oheň a vařte, dokud nezhoustne. Hotovo!
2. Univerzální krém
složení:
- balíček másla
- 4 vejce
- 1 šálek cukru
- 100 g moučkového cukru
- vanilka
Příprava:
Vejce smíchejte s cukrem a za stálého míchání zahřívejte. Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z ohně a za stálého míchání ji nechte vychladnout. Máslo smíchejte s moučkovým cukrem, vmíchejte do směsi a můžete přidat vanilku.
3. Krém s kondenzovaným mlékem a vejci
složení:
- 200 g máslo
- 100 g kondenzované mléko
- 2 ks vejce (žloutky)
- vanilin nebo likér
Příprava:
Smíchejte máslo s kondenzovaným mlékem. Pokračujte v míchání a postupně přidávejte žloutky. Pro ochucení přidejte vanilin nebo likér.
4. Máslový krém
složení:
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 1 balení másla
Příprava:
Máslo a mléko vyšlehejte dohladka. Zahřejte do husté konzistence a nechte vychladnout.
5. Krupicový krém
složení:
- 1/2 šálku mléka
- 1 polévková lžíce krupice
- 1 lžička cukru
- 1/2 čajové lžičky másla
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového cukru
Příprava:
Svařte mléko s vanilkovým cukrem. Smíchejte krupici s trochou vody, přidejte vzniklou směs do horkého mléka a vařte na mírném ohni. Žloutky důkladně promíchejte s cukrem a máslem, až vznikne homogenní hmota. Po malých dávkách přidávejte krupici a neustále míchejte, aby byl krém nadýchaný a svěží.
6. Sýrový krém “Mascarpone”
složení:
- 200 g tvarohový syr
- 200 ml smetana
Příprava:
Tvarohový syr dvakrát propasírujte přes síto a poté smíchejte se smetanou a vyšlehejte.
7. “Custard”
složení:
- 2 vejce
- 1 šálek cukru
- 1 lžička vanilky
- 1,5 šálku mléka
- 2 lžičky rozpuštěného másla
- 2 lžičky mouky
Příprava:
V hrnci smíchejte mouku a vejce tak, aby zmizely hrudky. V jiném hrnci přiveďte mléko a cukr k varu a dobře míchejte. Do moučné směsi nalijte mléko a cukr a důkladně ji lžící promíchejte. Krém dejte na mírný oheň, míchejte, no nevařte. Poté krém stáhněte z ohně a přidejte vanilkový cukr a máslo. Dobře promíchejte a rychle zchlaďte, nádobu vložte do ledu nebo studené vody. Krém lze použít na přípravu eclairs nebo jiných dortů, koláčů a zákusků.
8. Lehký krém
složení:
- 250 g (pokojová teplota) máslo
- 200 g práškový cukr
- 100 ml mléko
- 1 bal vanilin
Příprava:
Mléko ohřejte a ochlaďte na pokojovou teplotu. Všechny ingredience přidejte a rozmixujte dohladka. Šlehejte krém, dokud není hladký, lehký a nadýchaný. V ideálním případě použijte mixér.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud se Vám tyto inspirace na lahodné krémy líbily, sdílejte článek i Vašim přátelům! Jsme si jisti, že Vás zaujme i tento recept: Smetanový dezert se sušenkami podávaný ve skleničce.