Nikdy neuškodí zakomponovat do jídla trochu zeleniny, že? A co takhle přidat zeleninu do sladkého dezertu? Tyto bohaté čokoládové brownies jsou dělány z tajné přísady, která je udržuje extra vláčné!
V létě stále hledáme nové a různé způsoby, jak zužitkovat čerstvé cukety, které se s příchodem podzimu jen hromadí. Pokud dumáte stejně jako my, pak by pro Vás tento článek mohl být užitečný! Rozhodli jsme se Vám nasdílet náš oblíbený recept na sladký dezert z cukety – brownies. Jelikož se nastrouhaná cuketa mísí opravdu dobře, v brownies byste ji ani nepoznali. Z tohoto důvodu by tato zdravá cuketová sladkost byla ideální pro děti, které jinak zeleným věcem na talíři příliš nefandí.
Inspirujte se tedy tímto receptem a připravte si delikátní dezert ke kávě 🙂
Ingredience na brownies:
- 1/3 šálku rostlinného oleje
- 1/2 šálku polosladké nebo hořké čokolády
- 2 polévkové lžíce neslazeného kakaového prášku
- 1 šálek granulovaného cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilky
- 1 šálek strouhané cukety (nechat chvíli v cedníku, abychom se zbavili přebytečné vody)
- 1 šálek univerzální mouky
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
Instrukce:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů a vyložte pekáč fólií.
- Ve středním hrnci na mírně nízkém ohni smíchejte olej, čokoládu a kakao, občas promíchejte, dokud se kousky neroztaví a směs nebude hladká.
- Odstraňte z tepla a začněte šlehat cukr. Pak přidejte vejce a vanilku a pořádně promíchejte.
- Vmícháme cuketu, mouku, jedlou sodu a sůl. Obě směsi poté smíchejte spolu, tak aby nám vzniklo těsto.
- Rozetřete těsto na připravený plech a pečte 20-25 minut, nebo dokud párátko vložené do středu nevyndáte čisté.
- Zatímco se brownies peče, roztavte spolu máslo, kakao, čokoládové lupínky a mléko v malém nebo středním hrnci.
- Odstraňte z tepla a zašlehejte do směsi také vanilku a moučkový cukr, dokud směs není hladká.
- Když brownies vyndáte z trouby, nalijte na něj polevu a rovnoměrně ji rozetřete na povrchu.
- Nechte vychladnout 5-10 minut a poté můžeme krájet a servírovat.