Domů Recepty

Dušená krůtí játra se zeleninou a rýžovými nudlemi – rychlý a sytý oběd

Dušená krůtí játra se zeleninou a rýžovými nudlemi
Zdroj: Ludmila Vojtíšková

Krůtí játra se zeleninou jsou ideálním řešením, když chcete rychlý, výživný a chutný oběd z pár běžných surovin.

Játra se nejprve krátce opečou, aby zůstala šťavnatá, poté se dusí s cibulí, paprikou, rajčetem a žampiony. Výsledek je jemný, voňavý a skvěle ladí s rýžovými nudlemi nebo rýží.

Díky přidané BBQ omáčce a worcesteru získá pokrm příjemnou hloubku chuti a jemně kouřový nádech.

Doba přípravy: 20 minut. Tepelná úprava: 30 minut. Celkem: cca 50 minut. Náročnost: snadná. Porce: 3–4

Dušená krůtí játra se zeleninou a rýžovými nudlemi

Ingredience

  • 500 g krůtích jater
  • 1 cibule (červená nebo bílá)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 rajče
  • 6 žampionů
  • 2 plátky slaniny
  • 1 lžička steakového koření
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce BBQ omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • čerstvá petržel na ozdobu

Na přílohu:

  • rýžové nudle nebo vařená rýže

Postup krok za krokem

1) Příprava jater:
Játra očistěte, osušte a nakrájejte na větší kusy. Okořeňte steakovým kořením a solí.

Na pánvi rozškvařte slaninu, přidejte trochu olivového oleje a játra zprudka opečte z obou stran.

Poté je přendejte do kastrolu, přidejte trochu výpeku a olivového oleje.

2) Dušení:
K játrům přidejte nakrájené rajče a šalotku. Podlijte trochou vody nebo vývaru, přiklopte a duste 10–15 minut.

3) Restování zeleniny:
Na pánvi orestujte na másle nakrájené žampiony. Když se zatáhnou, přidejte cibuli, česnek a papriky.

Kuřecí játra na víně se zeleninou a domácími hranolky

Vše osolte, opepřete, ochuťte worcesterem a lehce poduste.

4) Spojení chutí:
Restovanou zeleninu přidejte k játrům, promíchejte a krátce povařte, aby se chutě propojily.

Nakonec vmíchejte lžíci BBQ omáčky – dodá jídlu krásně kouřovou, jemně nasládlou chuť.

5) Servírování:
Podávejte s rýžovými nudlemi nebo rýží, ozdobené čerstvou petrželí.

Výborné chutná i s bramborovou kaší nebo kouskem čerstvého pečiva.


💡 Tipy na vylepšení

  • Vylepšená omáčka: Místo BBQ můžete použít i teriyaki nebo sojovou omáčku – výsledek bude jemnější a asijsky laděný.
  • Bezlepková varianta: Použijte bezlepkové rýžové nudle nebo rýži a ujistěte se, že omáčky neobsahují lepek.
  • Více šťávy: Pokud chcete omáčku hustší, přidejte trochu smetany nebo lžičku kukuřičného škrobu.
  • Jiná játra: Recept funguje i s kuřecími nebo vepřovými játry – jen zkraťte dobu dušení.

Pikantní játra na cibulce a česneku: Rychlovka, která vás dostane!


Jednoduchý recept plný chuti

Tento recept na krůtí játra se zeleninou je důkazem, že i z běžných surovin lze připravit voňavé, zdravé a syté jídlo.
Výborně se hodí na rychlý oběd nebo večeři – a navíc je to způsob, jak využít maso z mrazáku na maximum.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!

 

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!