Domů Recepty

Vepřové kousky po čínsku s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou

Vepřové kousky po čínsku s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou
Zdroj: Meat & Veggies

Šťavnaté vepřové kousky, křupavá barevná zelenina a lehce zahuštěná omáčka – to je kombinace, která dělá z tohoto receptu dokonalý tip na rychlý oběd nebo večeři po čínsku. Jídlo se připravuje snadno na pánvi nebo ve woku, voní exoticky a chutná svěže i vydatně zároveň.

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Vepřové kousky po čínsku s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou

Co budeme potřebovat:

Na maso:

  • 480 g vepřové karé (nakrájeného na kousky) – vyzkoušejte také vepřové karé na cibuli ve smetanové omáčce
  • sůl (dle chuti)
  • černý pepř (dle chuti)
  • 1 lžíce vína na vaření (bílé suché – např. Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský)
  • 1 bílek (pro zjemnění a křehkost)
  • trochu oleje (dle potřeby)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (pro zjemnění a obalení masa)

Na omáčku:

  • 2 lžíce sójové omáčky (ideálně tmavé pro výraznější chuť a barvu)
  • 1 lžíce ústřicové omáčky (dodá sladko-slanou a jemně kouřovou chuť)
  • ¼ lžičky bílého cukru (na zjemnění slanosti)
  • 1 lžíce vody (lepší propojení chutí)
  • ½ lžíce kukuřičného škrobu (na zahuštění omáčky)

Na zeleninu:

  • ½ červené cibule (nakrájené na proužky)
  • 3 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 zelená paprika (nakrájená na proužky)
  • 1 červená paprika (nakrájená na proužky)

Ostatní:

  • olivový olej (na smažení)

Příprava: 20 minut. Vaření: 15 minut. Celkem: 35 minut. Porce: 4


Jak budeme postupovat:

1. Příprava masa

Nakrájejte vepřové karé na kousky a vložte je do misky, osolte, opepřete, přilijte víno na vaření a dobře promíchejte.

Vepřové kousky na čínský způsob s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou – ideální pro rychlý oběd či večeři plnou chuti a svěžesti
Zdroj: Meat & Veggies
Vepřové kousky na čínský způsob s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou – ideální pro rychlý oběd či večeři plnou chuti a svěžesti
Zdroj: Meat & Veggies

K masu přilijte bílek a žloutek odložte stranou, poté přisypte kukuřičný škrob, přilijte trochu oleje, znovu dobře promíchejte a nechte 15–20 minut odpočívat.

Vepřové kousky na čínský způsob s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou – ideální pro rychlý oběd či večeři plnou chuti a svěžesti
Zdroj: Meat & Veggies
Vepřové kousky na čínský způsob s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou – ideální pro rychlý oběd či večeři plnou chuti a svěžesti
Zdroj: Meat & Veggies

2. Příprava omáčky

V menší misce smíchejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, cukr, vodu a kukuřičný škrob. Vše důkladně rozmíchejte, dokud nevznikne hladká omáčka.

3. Smažení masa

Na pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu a vložte kousky masa. Maso smažte 5–8 minut dozlatova, aby bylo krásně propečené, poté vyjměte a nechte stranou.

Vepřové kousky po čínsku s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou
Zdroj: Meat & Veggies
Vepřové kousky po čínsku s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou
Zdroj: Meat & Veggies

4. Příprava zeleniny

Nakrájejte červenou cibuli, česnek, zelenou a červenou papriku.

Na stejné pánvi osmahněte cibuli a česnek asi 2 minuty, poté  přidejte barevné papriky a krátce orestujte.

Vepřové kousky po čínsku s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou
Zdroj: Meat & Veggies
Vepřové kousky po čínsku s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou
Zdroj: Meat & Veggies

5. Spojení

Vraťte maso do pánve se zeleninou a restujte ještě asi 2 minuty.

Vepřové kousky po čínsku s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou
Zdroj: Meat & Veggies

Poté přilijte připravenou omáčku a za stálého míchání smažte asi 1 minutu, dokud omáčka nezhoustne a pěkně neobalí maso se zeleninou.

Vepřové kousky po čínsku s barevnou zeleninou a jemnou omáčkou
Zdroj: Meat & Veggies

Dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!

 

VIDEO NÁVOD:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!