Domů Recepty

Mascarpone! Snadno si ho připravíte i doma z pouhých 2 ingrediencí

Mascarpone! Snadno si ho připravíte i doma z pouhých 2 ingrediencí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Domácí mascarpone je skvělou alternativou k tomu kupovanému – nejenže vás vyjde levněji, ale navíc máte jistotu, že obsahuje jen dvě základní suroviny. Hodí se do dezertů, krémů i slaných receptů.

Stačí trocha trpělivosti a výsledkem bude jemný, krémový sýr s úžasnou chutí.

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Mascarpone

Co budeme potřebovat:

Mascarpone! Snadno si ho připravíte i doma z pouhých 2 ingrediencí.
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Zahřátí smetany:

Nalijte smetanu ke šlehání do hrnce. Pomalu ji zahřívejte na středním plameni, dokud nedosáhne teploty přibližně 85 °C. Neměla by se vařit, pouze být velmi horká – občas promíchejte, aby se nepřipálila.

Mascarpone! Snadno si ho připravíte i doma z pouhých 2 ingrediencí.
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Přidání citronové šťávy:

Jakmile je smetana zahřátá, přidejte citronovou šťávu. Za stálého míchání ji povařte dalších 5 až 10 minut. V této fázi začne směs houstnout.

Mascarpone! Snadno si ho připravíte i doma z pouhých 2 ingrediencí.
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Scezení smetany:

Připravte si větší misku a na ni položte sítko vystlané sterilní textilií (gáza, čistá utěrka nebo plenka). Ideálně by mělo být sítko dost hluboké, aby se tekutina nedotýkala dna misky. Do připraveného sítka pomalu vlijte horkou směs. Nechte pár minut stát, aby částečně vychladla.

Mascarpone! Snadno si ho připravíte i doma z pouhých 2 ingrediencí.
Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté zakryjte fólií a nechte při pokojové teplotě odstát, dokud úplně nevychladne.

Mascarpone! Snadno si ho připravíte i doma z pouhých 2 ingrediencí.
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Dochlazení a zrání:

Když směs vychladne, přeneste ji i se sítkem a miskou do lednice. Nechte zrát alespoň 7-8 hodin – nejlépe přes noc. Během této doby se syrovátka ještě více oddělí a vznikne pevnější struktura.

Mascarpone! Snadno si ho připravíte i doma z pouhých 2 ingrediencí.
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Podávání:

Z uvedeného množství surovin vznikne přibližně 130 g domácího mascarpone – jemného, krémového a připraveného k použití v tiramisu, cheesecaku nebo jako základ do krémů.

Mascarpone! Snadno si ho připravíte i doma z pouhých 2 ingrediencí.
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Skladování: V lednici můžete mascarpone nechat i 24 hodin – čím déle zraje, tím pevnější je struktura.
  • Sladké dochucení: Do výsledného mascarpone můžete přimíchat vanilkový extrakt nebo trošku cukru, pokud ho chcete použít do dezertů.
  • Slané dochucení: Pro slané varianty lze přidat česnekový prášek, pepř, nebo bylinky – ideální na kanapky nebo pomazánky.
  • Náhrada šťávy: Místo citronové šťávy můžete vyzkoušet vinný ocet nebo kyselinu citronovou – výsledek může být jemnější.

VIDEO NÁVOD:

Inspirujte se dalšími jedinečnými recepty na NEPEČENÉ DEZERTY!