Hledáte rychlý a úžasně chutný koláč, který provoní celou kuchyň a potěší každého milovníka sladkého? Tento litý koláč na plech s jablky a pudinkem je to pravé! Vláčné těsto, šťavnatá jablka se skořicí a krémový pudink, to vše podtrženo vůní rumových rozinek. Perfektní k odpolední kávě nebo jako dezert po obědě.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 3 větší vejce
- 1 hrnek krupicového cukru (250 ml objem)
- Necelý 1 hrnek rostlinného oleje (cca 200 ml)
- 1,5 hrnku mléka (cca 375 ml)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva (prodopeč)
- 2 hrnky polohrubé mouky
Na náplň a posyp:
- 5 větších jablek, oloupaných a nahrubo nastrouhaných
- Skořicový cukr (podle chuti, cca 2-3 lžíce)
- 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
- 700 ml mléka (na uvaření pudinku)
- Cukr dle chuti (do pudinku)
- Rozinky, namočené v rumu (množství dle chuti)
Jak na to? Podrobný návod
1. Příprava těsta
- Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si větší plech (cca 30×40 cm) a vyložte ho pečicím papírem.
- Vyšlehejte vejce s cukrem: V míse vyšlehejte celá vejce s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte tekuté ingredience: Do vaječné směsi postupně zašlehejte olej a mléko.
- Vmíchejte mouku a prášek do pečiva: Nakonec do směsi postupně vmíchejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Míchejte jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí v hladké těsto. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
2. Příprava jablek a pudinku
- Jablka: Na těsto rovnoměrně rozprostřete nahrubo nastrouhaná jablka a posypte je skořicovým cukrem.
- Pudink: Z vanilkových pudinků, 700 ml mléka a cukru uvařte hustý pudink podle návodu na obalu. Ještě teplý pudink opatrně, ale rovnoměrně nalijte na jablka.
- Rozinky: Nakonec koláč posypte rozinkami, které jste předtím namočili v rumu (pro intenzivnější chuť).
3. Pečení
- Pečte: Vložte připravený koláč do předehřáté trouby a pečte přibližně 40 minut, nebo dokud okraje těsta nezezlátnou a pudink neztuhne. Doba pečení se může lišit v závislosti na troubě.
- Chlazení: Po upečení nechte koláč zcela vychladnout na plechu, než ho nakrájíte na řezy.
Připravte si také:
Neodolatelné jahodové řezy s nadýchaným piškotem a krémem: Osvěžující letní dezert!
Připravte si tyto skvělé vanilkové řezy s jahodami
Nebe v puse! Krémové jahodové řezy se želatinou – dokonalý dezert
Servírování
Vychlazený jablečný koláč nakrájejte na čtvercové nebo obdélníkové řezy. Podávejte ho samostatně nebo s kopečkem šlehačky. Tento koláč je nejlepší vychlazený a vydrží několik dní v lednici.