Kdo by nemiloval vláčnou a nadýchanou bublaninu plnou šťavnatých jahod? Tento tradiční český moučník neodmyslitelně patří k létu a připomíná dětství strávené u babičky. Přinášíme vám recept na bublaninu s jahodami, který je tak jednoduchý, že ho zvládne úplně každý, a výsledek je vždy perfektní – krásně nadýchané těsto a spousta ovoce „rozbublaného“ na povrchu. Připravte si zástěru a pojďte péct s námi!
Proč milujeme bublaninu s jahodami?
Bublanina je oblíbená pro svou nenáročnou přípravu a úžasně vláčnou texturu. Kombinace sladkého piškotového těsta a mírně nakyslých jahod je prostě dokonalá. Je to ideální dezert ke kávě, rychlá svačina pro děti nebo sladká tečka po obědě. Tento jednoduchý recept na bublaninu vám ukáže, že upéct skvělý koláč nemusí zabrat spoustu času ani vyžadovat kuchařské dovednosti mistra pekaře.
Co budete potřebovat: Suroviny na dokonalou jahodovou bublaninu
Pro přípravu naší rychlé bublaniny si připravte tyto základní suroviny:
- 4 velká vejce
- 180 g cukr krupice
- 200 ml mléka
- 200 ml rostlinného oleje
- 370 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru (cca 20 g)
- 1 balíček prášku do pečiva (cca 12 g)
- 2 PL kukuřičného škrobu
- Cca 300-400 g čerstvých jahod (nebo jiného oblíbeného ovoce)
Jednoduchý postup krok za krokem
Příprava této jahodové bublaniny je opravdu hračka. Držte se našeho postupu:
- Předehřejte troubu: Zapněte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev). Připravte si plech (klasický velký plech na pečení) – buď ho vymažte a vysypejte hrubou moukou, nebo ho vyložte pečicím papírem.
- Vyšlehejte základ: V prostorné míse vyšlehejte žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé, husté a nadýchané pěny. Šlehejte alespoň 3-5 minut.
- Přidejte tekuté suroviny: Postupně za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte mléko a olej. Šlehejte jen krátce, než se suroviny propojí.
- Přidejte suché suroviny: V jiné míse smíchejte prosátou hladkou mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva. Tuto sypkou směs postupně (ideálně na nižší otáčky mixéru nebo ručně stěrkou) vmíchejte do tekuté směsi, až vznikne hladké, mírně tužší těsto. Nemíchejte příliš dlouho.
- Připravte sníh: V naprosto čisté míse ušlehejte z bílků tuhý sníh. Mísa i metly musí být bez jakéhokoli tuku!
- Vmíchejte sníh: Opatrně, pomocí stěrky, po částech vmíchejte sníh z bílků do těsta. Těsto bude krásně nadýchané a lehké. Míchejte zlehka krouživými pohyby zdola nahoru, aby sníh nespadl.
- Na plech s těstem: Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.
- Přidejte ovoce: Omyjte, očistěte jahody a větší kusy můžete rozpůlit nebo rozčtvrtit. Jahody poklaďte hustě na povrch těsta. Tip: Pokud se bojíte, že ovoce spadne na dno, můžete ho před položením na těsto obalit v trošce polohrubé mouky nebo kukuřičného škrobu.
- Pečení: Vložte plech do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut. Doba pečení se může lišit podle vaší trouby, proto bublaninu sledujte. Hotová by měla mít krásně zlatavý povrch a špejle zapíchnutá do středu by měla po vytažení být čistá a bez drobečků.
- Zchladnutí: Po upečení vyndejte bublaninu z trouby a nechte ji chvíli vychladnout na plechu, poté ji můžete nakrájet na porce a před podáváním zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.
Tipy pro ještě lepší bublaninu
- Suroviny pokojové teploty: Vejce i mléko by měly mít pokojovou teplotu, těsto bude lépe kynout.
- Neotevírejte troubu: Během prvních 15-20 minut pečení neotevírejte dvířka trouby, aby bublanina nespadla.
- Zkouška špejlí: Vždy si upečení ověřte špejlí.
- Variace ovoce: Místo jahod můžete použít jakékoli jiné sezónní ovoce – třešně, rybíz, borůvky, meruňky, švestky.
Závěr
Tato bublanina s jahodami je důkazem, že k dokonalému dezertu nepotřebujete složité postupy. Je rychlá, snadná a chutná naprosto božsky – přesně tak, jak si ji pamatujete od babičky. Je to ideální moučník pro horké letní dny, kdy nechcete trávit v kuchyni příliš mnoho času. Vyzkoušejte tento recept na bublaninu a udělejte si radost sobě i svým blízkým! Dobrou chuť!