Pokud milujete českou klasiku s vůní lesa, tenhle recept vás nadchne. Kombinace šťavnaté krkovičky, lesních hub a jemně aromatického řapíkatého celeru dává dohromady vydatné a voňavé jídlo, které se skvěle hodí k nedělnímu obědu. Doplněné o dušenou rýži a svěží okurkový salát vytvoří dokonale vyvážený talíř.

Co budeme potřebovat:
- 800 g vepřové krkovičky (vyšší plátky)
- 2 větší cibule (na měsíčky)
- Sušené hříbky (např. kováři) – předem namočené
- 2 lžíce houbového prachu (volitelné)
- Řapíkatý celer – několik stonků, nakrájených
- Uzená paprika
- Nové koření, bobkový list
- Sůl, pepř
- Olej
- Voda nebo vývar na podlití
- Hladká mouka na záklechtku
Na rýži:
- 2 díly rýže
- 3 díly vody
- Sůl
- Cibule s napíchnutým hřebíčkem
Jak budeme postupovat:
1) V hlubší pánvi nebo pekáčku rozpalíme trochu oleje a orestujeme cibuli nakrájenou na měsíčky. Krkovičku osolíme, opepříme a posypeme uzenou paprikou. Maso zprudka osmahneme ze všech stran, aby se zatáhlo a krásně se opeklo.
2) Přidáme předem namočené sušené houby, nové koření, bobkový list a podlijeme vodou nebo vývarem. Přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme téměř doměkka.
3) Asi 20 minut před koncem pečení přidáme nakrájený řapíkatý celer a necháme společně dojít. Pokud chceme výraznější houbovou chuť, přidáme i houbový prach. Nakonec zahustíme záklechtkou z hladké mouky a vody a necháme ještě pár minut provařit.
Rýže:
Rýži důkladně propláchneme, přidáme vodu, sůl a celou cibuli se zapíchnutým hřebíčkem. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen, přiklopíme a dusíme do úplného vypaření vody.
Podávání:
Pečenou krkovičku s hříbkovo-celerovou omáčkou podáváme s dušenou rýží a čerstvým okurkovým salátem. Ideální nedělní oběd, který si zamiluje celá rodina.
Tip:
Pokud nemáte houbový prach, můžete do omáčky přidat trochu smetany pro zjemnění nebo kousek másla na závěr. Krkovičku lze nahradit i pleckem nebo vepřovou pečení.