Pečená krkovička na hříbkách s dušenou rýží: Připravte si tento skvělý recept

Pokud milujete českou klasiku s vůní lesa, tenhle recept vás nadchne. Kombinace šťavnaté krkovičky, lesních hub a jemně aromatického řapíkatého celeru dává dohromady vydatné a voňavé jídlo, které se skvěle hodí k nedělnímu obědu. Doplněné o dušenou rýži a svěží okurkový salát vytvoří dokonale vyvážený talíř.

Zdroj: Alena Majdová

Co budeme potřebovat:

  • 800 g vepřové krkovičky (vyšší plátky)
  • 2 větší cibule (na měsíčky)
  • Sušené hříbky (např. kováři) – předem namočené
  • 2 lžíce houbového prachu (volitelné)
  • Řapíkatý celer – několik stonků, nakrájených
  • Uzená paprika
  • Nové koření, bobkový list
  • Sůl, pepř
  • Olej
  • Voda nebo vývar na podlití
  • Hladká mouka na záklechtku

Na rýži:

  • 2 díly rýže
  • 3 díly vody
  • Sůl
  • Cibule s napíchnutým hřebíčkem

Jak budeme postupovat:

1) V hlubší pánvi nebo pekáčku rozpalíme trochu oleje a orestujeme cibuli nakrájenou na měsíčky. Krkovičku osolíme, opepříme a posypeme uzenou paprikou. Maso zprudka osmahneme ze všech stran, aby se zatáhlo a krásně se opeklo.

2) Přidáme předem namočené sušené houby, nové koření, bobkový list a podlijeme vodou nebo vývarem. Přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme téměř doměkka.

3) Asi 20 minut před koncem pečení přidáme nakrájený řapíkatý celer a necháme společně dojít. Pokud chceme výraznější houbovou chuť, přidáme i houbový prach. Nakonec zahustíme záklechtkou z hladké mouky a vody a necháme ještě pár minut provařit.

Rýže:
Rýži důkladně propláchneme, přidáme vodu, sůl a celou cibuli se zapíchnutým hřebíčkem. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen, přiklopíme a dusíme do úplného vypaření vody.

Podávání:

Pečenou krkovičku s hříbkovo-celerovou omáčkou podáváme s dušenou rýží a čerstvým okurkovým salátem. Ideální nedělní oběd, který si zamiluje celá rodina.

Tip:

Pokud nemáte houbový prach, můžete do omáčky přidat trochu smetany pro zjemnění nebo kousek másla na závěr. Krkovičku lze nahradit i pleckem nebo vepřovou pečení.