Dvoubarevný metrový koláč s jemným máslovo-pudinkovým krémem vás nadchne nejen svou působivou kombinací barev, ale také lahodnou chutí a jemnou vůní vanilky a rumu. Tato klasická sladkost dokonale ozdobí každý slavnostní stůl nebo zpříjemní odpolední posezení u kávy.
Ochutnejte dezert, který spojuje tradici a eleganci!

Dvoubarevný metrový koláč s vanilkovým krémem a rumovou vůní
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 6 žloutků
- 6 bílků
- 260 g cukru
- 100 ml teplé vody
- 100 ml slunečnicového oleje
- 8 g vanilkového cukru
- 280 g hladké mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaového prášku
- špetka soli
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy (srnčí hřbet)
Krém:
- 70 g vanilkového pudinkového prášku
- 600 ml mléka (rozdělit na 150 ml a 450 ml)
- 110 g cukru
- 300 g másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce rumu (např. Tuzemák)
Rumový sirup:
- 120 ml horké vody
- 2 lžíce cukru
- 120 ml rumu
Čokoládová poleva:
- 300 g hořké čokolády (min. 54 %)
- 100 g rostlinného tuku (např. Cera)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Žloutky promíchejte s teplou vodou, olejem a vanilkovým cukrem do hladké směsi.


2. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu, během šlehání postupně přidávejte cukr.


3. Žloutkovou směs jemně spojte s prosátou moukou a práškem do pečiva. Poté opatrně vmíchejte sníh.



4. Hotové těsto rozdělte na dvě části, jednu ponechte světlou a do druhé vmíchejte kakao.



5. Každou část těsta nalijte zvlášť do forem (srnčí hřbet) vymazaných máslem a vysypaných moukou.


6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-40 minut. Nechte mírně vychladnout a vyklopte na pečicí papír.

7. Příprava krému: Vanilkový pudink rozmíchejte ve 150 ml mléka. Zbylých 450 ml mléka zahřejte s cukrem a pomalu vmíchejte pudinkovou směs.




8. Vařte do zhoustnutí, poté přidejte vanilkový extrakt a rum. Nechte vychladnout.



9. Příprava rumového sirupu: V horké vodě rozpusťte cukr, přilijte rum a důkladně promíchejte.


10. Kompletace koláče: Vychladlé těsto nakrájejte na stejně silné plátky. Každý plátek lehce navlhčete rumovým sirupem.



11. Do velké mísy vložte změklé máslo, které vyšlehejte do jemné, nadýchané máslové pěny a během šlehání postupně přidávejte připravený krém.
12. Pokračujte v šlehání, dokud krém nezíská hladkou a sametovou texturu.

13. Hotovým krémem jemně potírejte jednotlivé řezy, které pokládejte střídavě za sebou do tvaru rolády.
14. Zbylým krémem potřete ještě povrch rolád, také boky a uložte do lednice na ztuhnutí na několik hodin, nebo ještě lépe přes noc, aby se všechny chutě dokonale spojily.



15. Příprava polevy: Hořké čokoládové lupínky vložte do mísy, přidejte rostlinný tuk (Cera) a zahřívejte ve vodní lázni, dokud nevznikne lesklá a hladká poleva.

16. Vzniklou polevou přelijte metrové koláče a nechejte v lednici ztuhnout, podle potřeby.

17. Koláč ozdobte dle fantazie rozpuštěnou čokoládou, nakrájejte a podávejte s láskou a radostí!


Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.