Hledáte lehké a zdravé jídlo, které skvěle vypadá a chutná? Pak vyzkoušejte zapečené plněné brambory s kuřecím masem, barevnou zeleninou a svěží jogurtovou zálivkou. Jednoduchá příprava, snadné ingredience a výsledek, který potěší celou rodinu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zapečené plněné brambory s kuřecím masem, zeleninou a jogurtovou zálivkou
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 3 velké brambory
Směs na potření brambor:
- 30 ml olivového oleje (cca 2 lžíce)
- ½ lžičky kurkumy
- Špetka černého mletého pepře
Náplň:
- 1 kuřecí prso (nakrájené na kousky)
- Sůl (podle chuti)
- ½ lžičky černého mletého pepře
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 cibule
- 1 velká mrkev
- 1 červená paprika
- 1 rajče
Na posypání:
- 150 g strouhaného sýra (podle chuti)
Jogurtová zálivka:
- 150 g bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- Špetka soli
- Čerstvý kopr (podle chuti)
- Černý pepř (podle chuti)
Salát:
- 2 salátové okurky
- 2 rajčata
- 5 listů hlávkového salátu
Jak budeme postupovat:
1. Základní příprava brambor: Nejprve si důkladně omyjte brambory pod tekoucí vodou, poté je osušte a překrojte na poloviny. Pomocí lžíce jemně vydlabejte střed každé brambory, čímž vytvoříte prostor pro náplň. Dbejte na to, abyste zachovali pevný okraj, aby brambory během pečení dobře držely tvar.

2. Příprava směsi: V misce smíchejte olej, kurkumu a černý mletý pepř. Tuto směs důkladně promíchejte, aby se koření krásně rozložilo po celém oleji.

3. Vzniklou směsí potřete vydlabané brambory z vnitřní strany i zvenku, aby byly rovnoměrně okořeněné a měly krásně zlatavý nádech po upečení. Pokládejte je do zapékací mísy vyložené pečicím papírem vydlabanou částí nahoru a odložte stranou.



4. Příprava náplně: Na rozehřátou pánev nalijte malé množství oleje a přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso. Maso osmahněte z obou stran do zlatohněda, aby bylo krásně propečené a získalo bohatou chuť.



5. Následně kuřecí kousky dochuťte solí, černým mletým pepřem, sušeným česnekem a červenou mletou paprikou. Vše promíchejte a pokračujte ve smažení, dokud se koření s masem krásně spojí. Poté vsypejte nakrájenou cibuli a promíchejte. Pak vmíchejte nastrouhanou mrkev, nakrájenou červenou sladkou papriku a rajčata. Důkladně promíchejte a náplň je hotová!





6. Na dno připravených brambor rozprostřete strouhaný sýr – ten při pečení vytvoří krásně roztavenou a krémovou vrstvu na dně. Na sýr naneste připravenou zeleninovou směs s kuřecím masem, kterou rovnoměrně rozprostřete po celé bramboře. Znovu posypejte vrstvou strouhaného sýra, který při pečení vytvoří křupavou a zlatavou krustu.




7. Brambory vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut při 180 °C, dokud nebudou krásně křupavé a sýr na povrchu zlatavý.
8. Příprava jogurtové zálivky: Do misky nalijte bílý jogurt, přidejte prolisovaný česnek pro výraznější chuť, jemně nasekaný čerstvý kopr a dochuťte špetkou černého mletého pepře. Pomocí lžíce vše důkladně promíchejte, dokud zálivka nezíská hladkou konzistenci a všechny ingredience se rovnoměrně nespojí.


9. Příprava salátu: V salátové míse si připravte základ z čerstvých salátových okurek nakrájených na tenká kolečka, poté přidejte rajčata, která si nakrájejte na půlměsíce, lístky křehkého salátu natrhané na menší kousky a nakrájenou na jemná kolečka zelenou cibulku, která dodá salátu svěžest a jemnou pikantnost.

10. Připravenou jogurtovou zálivkou jemně přelijte salát v míse a opatrně promíchejte, aby se zálivka krásně a rovnoměrně rozprostřela po všech ingrediencích. Tímto krokem se jednotlivé chutě dokonale propojí a vytvoří harmonickou kombinaci, která osvěží každý sousto a dodá salátu lehkost i jemnou krémovou texturu.


11. Jakmile budou brambory dokonale upečené dokřupava a sýr na jejich povrchu získá nádhernou zlatavou barvu, opatrně je vyjměte z trouby. Nechejte je chvíli odpočinout, aby se chutě krásně propojily a brambory lehce vychladly.

12. Na závěr je posypejte čerstvým nasekaným koprem a podávejte společně se svěžím salátem přelitým jogurtovou zálivkou.


Servírování
Horké zapečené brambory vyjměte z trouby a nechte je krátce vychladnout. Nakonec je posypejte čerstvě nasekaným koprem a podávejte společně s čerstvým salátem plným zeleniny, přelitým jogurtovou zálivkou.
Dobrou chuť a užijte si tuto lehkou a chutnou kombinaci!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.