Tento piškotový dort s kávovým krémem je dokonalým spojením nadýchaného těsta a jemné, voňavé náplně s intenzivní chutí kávy. Každý kousek se doslova rozplývá na jazyku a potěší všechny milovníky sladkých kávových dezertů. Skvělá volba k odpolední kávě nebo jako elegantní pohoštění pro návštěvu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Piškotový dort s kávovým krémem
Co budeme potřebovat:
Piškotové těsto:
- 6 středně velké žloutky
- 90 g moučkový cukr
- 130 ml vlažné vody
- 100 ml slunečnicový olej
- 140 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 6 g prášku do pečiva
- 3 lžičky kvalitní krémové instantní kávy
- 6 vaječné bílky + špetka soli
- 90 g cukru
Kávový krém:
- 500 ml mléko
- 110 g cukru
- 60 g vanilkový pudinkový prášek (Zlatý klas)
- 10 g kvalitní krémové instantní kávy
- 300 g nesolené živočišné máslo
- 2 lžičky kvalitní vanilkový extrakt
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do mísy kuchyňského robota nalijte žloutky a nasypejte moučkový cukr. Zapněte robot na střední rychlost a šlehejte 4-5 minut, dokud směs nezbělá a nezíská nadýchanou, jemnou konzistenci.

2. Následně pomalu a postupně přilévejte vlažnou vodu a slunečnicový olej. Pokračujte ve šlehání dalších 30 sekund, aby se vše krásně propojilo a vytvořila se hedvábná směs.



3. Mezitím si v jiné míse smíchejte suché ingredience – polohrubou mouku, hladkou mouku a prosátý kypřicí prášek do pečiva. Dále k těmto ingrediencím vsypejte kvalitní instantní kávu a vše jemně promíchejte metličkou, aby se ingredience rovnoměrně propojily.

4. V čisté nádobě robota vyšlehejte bílky s jemnou špetkou soli. Začněte šlehat na nižší rychlost, a jakmile se začne tvořit pěna postupně přisypávejte cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud bílky nebudou pevné, lesklé a nadýchané tvořící tuhý sníh, který krásně drží tvar.




5. Do vyšlehané žloutkové směsi nyní postupně vmíchejte suché ingredience. Míchejte pomalu, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Poté jemně a po částech přidávejte sníh z bílků a zapracujte ho stěrkou.




6. Hedvábné těsto nalijte na plech o rozměrech 44 x 37 cm vyložené pečicím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete stěrkou, uhlaďte jeho povrch a udělejte jemné proužky.


7. Pečte v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C, dokud těsto nezíská nádhernou zlatavou barvu a po upečení nechejte piškot zcela vychladnout na plechu.



8. Příprava krému: Do menší misky nasypejte cukr, vanilkový pudinkový prášek a vsypejte kvalitní instantní kávu. Promíchejte všechny ingredience a poté postupně přilévejte trochu sójového nebo kravského mléka. Důkladně míchejte, aby vznikla hladká směs.


9. Do hrnce nalijte zbylé mléko a přidejte připravenou pudinkovou směs. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud krém nezhoustne a nezíská jemnou, hladkou konzistenci.



10. Mezitím si připravte nesolené máslo, které vyšlehejte do pěny v jiné míse. Po částech přidávejte vychladlou pudinkovo-kávovou směs a zašlehávejte do másla. Pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne nadýchaný a jemný krém. Nakonec přidejte pár kapek kvalitního vanilkového extraktu a znovu vše vyšlehejte.




11. Vychladlé těsto opatrně zbavte pečicího papíru a jemně ořízněte vrchní kůrku, aby byl povrch rovný, pak ho rozdělte na 2 stejné části.



12. První 1/2 těsta natřete připraveným krémem a jemně rozetřete až k okrajům. Přikryjte druhou 1/2 těsta a povrch opět potřete krémem, přičemž uhlaďte všechny nerovnosti. Pro dosažení elegantního vzhledu zákusku jemně srovnejte okraje pomocí nahřátého nože.




13. Zákusek vložte do lednice a nechejte několik hodin chladit, aby se chutě krásně prolnuly a krém získal tu správnou konzistenci.
14. Na závěr zákusek nakrájejte na řezy, povrch ozdobte zbylým krémem ve tvaru vlnek, který si přeneste do cukrářského sáčku s jemnou tryskou. Jemně posypejte mletou skořicí, která dodá dortu vytříbený a noblesní vzhled.

15. Nakrájené řezy podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.


Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.