Vyzkoušejte tento vynikající recept na ledvinky na špeku a cibulce

Pokud máte rádi tradiční českou kuchyni, pak vám tento recept na ledvinky na špeku a cibulce určitě zachutná. Správně připravené ledvinky jsou jemné, chuťově výrazné a s lahodnou omáčkou tvoří skvělý pokrm, který se nejčastěji podává s rýží nebo brambory. Přestože někteří lidé ledvinky opomíjejí, když se správně očistí a upraví, stanou se opravdovou lahůdkou.

Zdroj: Ivana Reisingerová

Ingredience (2–3 porce):

  • 500 g vepřových ledvinek
  • 1 střední cibule
  • 80 g špeku (nebo slaniny)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 200 ml mléka (na odmočení ledvinek)
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

1. Příprava ledvinek

Ledvinky očistěte od blanek a tukových částí, poté je podélně rozkrojte a odstraňte vnitřní světlé kanálky. Aby ztratily specifickou hořkou chuť, naložte je do mléka alespoň na 2–3 hodiny (ideálně přes noc). Po odmočení je důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud neteče čistá. Nakrájejte je na tenké proužky.

2. Restování špeku a cibule

Na pánvi nechte rozpustit nakrájený špek a opékejte ho dozlatova. Poté ho vyndejte stranou a do stejné pánve přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte ji na výpeku, dokud nezezlátne.

3. Restování ledvinek

Do pánve k cibuli přidejte nakrájené ledvinky a zprudka je restujte, dokud se nezatáhnou. Jakmile se na povrchu lehce opečou, zaprašte je hladkou moukou, dobře promíchejte a nechte mouku krátce opražit.

4. Vaření omáčky

Ledvinky zalijte horkým vývarem, přidejte opečený špek, tymián, sůl a pepř. Omáčku nechte probublávat na mírném plameni asi 40–45 minut, dokud nejsou ledvinky krásně měkké. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji lehce naředit vývarem.

5. Servírování

Hotové ledvinky podávejte s rýží, vařenými bramborami nebo bramborovou kaší. Skvěle chutnají i s čerstvým pečivem.


Tipy:

  • Správná příprava ledvinek je klíčem k úspěchu. Odstranění vnitřních kanálků a odmočení v mléce pomůže odstranit jejich specifickou vůni.
  • Špek můžete nahradit slaninou, pokud chcete výraznější chuť.
  • Pokud chcete ještě krémovější omáčku, přidejte na závěr trochu zakysané smetany.

Tento recept na ledvinky na špeku a cibulce je výbornou volbou pro milovníky tradiční kuchyně. Správnou přípravou dosáhnete jemné chuti a skvělé konzistence, která potěší každého, kdo rád ochutnává klasické recepty. Přejeme dobrou chuť!