Pokud hledáte skvělý a vyvážený oběd či večeři, tento recept na kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou vás jistě nadchne. Kombinace šťavnatého masa, křupavé zeleniny, voňavého koření a lahodných příloh vytvoří harmonický pokrm, který potěší celou rodinu. Ať už je připravíte na grilu nebo v troubě, vždy se po nich jen zapráší.

Ingredience (4 porce):
Kuřecí špízy:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 velká cibule
- 100 g ananasu (volitelné)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
- 100 g špeku nebo slaniny
- Dřevěné špejle (namočené ve vodě alespoň 30 minut)
Pečené brambory:
- 800 g brambor (ideálně typ B nebo C)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného rozmarýnu nebo tymiánu
Domácí tatarka:
- 200 g majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 menší kyselá okurka (najemno nasekaná)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- Sůl a pepř podle chuti
Salátek:
- 1 menší rajče
- ½ salátové okurky
- ½ žluté papriky
- ¼ malé cibule
- 50 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- Sůl a pepř dle chuti
- Šťáva z ½ citronu
Postup přípravy:
1. Příprava kuřecích špízů
Kuřecí maso nakrájejte na kousky o velikosti přibližně 3×3 cm. Papriky, cibuli a ananas nakrájejte na podobně velké kousky. V míse smíchejte olivový olej, mletou papriku, sušený česnek, oregano, sůl a pepř. Přidejte kuřecí maso, důkladně promíchejte a nechte marinovat alespoň 30 minut (nejlépe přes noc pro intenzivnější chuť).
Po marinování napíchejte maso, papriky, cibuli a špek či slaninu střídavě na špejle. Pokud máte gril, grilujte na středním ohni přibližně 10 minut z každé strany. V troubě pečte na 200 °C asi 20 minut a během pečení špízy otočte.
2. Pečené brambory
Brambory důkladně omyjte a nakrájejte na měsíčky. V míse je smíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem, sladkou paprikou a sušeným rozmarýnem nebo tymiánem. Připravené brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30–35 minut, dokud nejsou krásně zlatavé a křupavé.
3. Domácí tatarka
V misce smíchejte majonézu, hořčici, najemno nakrájenou okurku, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte tatarku odležet v lednici alespoň 15 minut, aby se chutě propojily.
4. Salátek
Nakrájejte rajče, okurku, papriku a cibuli na malé kousky. Smíchejte je s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jemně promíchejte a nechte chvíli odstát.
Podávání
Hotové kuřecí špízy servírujte s pečenými bramborami, domácí tatarkou a čerstvým salátkem. Pro ještě lepší chuť můžete k špízům přidat čerstvé bylinky, například petrželku nebo tymián.
Tipy:
- Slanina dodá špízům skvělou chuť, ale pokud ji nemáte rádi, můžete ji vynechat nebo nahradit kousky cukety či žampionů.
- Marinujte maso přes noc, aby bylo krásně šťavnaté a plné chuti.
- Pečené brambory můžete udělat i ve vzduchové fritéze – budou krásně křupavé a rychle hotové.
- Tatarku lze připravit i ve zdravější variantě – místo majonézy použijte bílý jogurt.
Tento recept je skvělý pro jakoukoli příležitost – ať už chystáte rodinný oběd, grilovačku s přáteli nebo lehkou večeři. Skvělá kombinace chutí vás mile překvapí a určitě se k tomuto jídlu budete rádi vracet!