Kuřecí špízy s pečenými bramborami, domácí tatarkou a čerstvým salátem – dokonalá večeře pro celou rodinu!

Pokud hledáte skvělý a vyvážený oběd či večeři, tento recept na kuřecí špízy s pečenými bramborami a domácí tatarkou vás jistě nadchne. Kombinace šťavnatého masa, křupavé zeleniny, voňavého koření a lahodných příloh vytvoří harmonický pokrm, který potěší celou rodinu. Ať už je připravíte na grilu nebo v troubě, vždy se po nich jen zapráší.

Zdroj: David Vybíral

Ingredience (4 porce):

Kuřecí špízy:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 velká cibule
  • 100 g ananasu (volitelné)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 100 g špeku nebo slaniny
  • Dřevěné špejle (namočené ve vodě alespoň 30 minut)

Pečené brambory:

  • 800 g brambor (ideálně typ B nebo C)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu nebo tymiánu

Domácí tatarka:

  • 200 g majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 menší kyselá okurka (najemno nasekaná)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • Sůl a pepř podle chuti

Salátek:

  • 1 menší rajče
  • ½ salátové okurky
  • ½ žluté papriky
  • ¼ malé cibule
  • 50 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Šťáva z ½ citronu

Postup přípravy:

1. Příprava kuřecích špízů

Kuřecí maso nakrájejte na kousky o velikosti přibližně 3×3 cm. Papriky, cibuli a ananas nakrájejte na podobně velké kousky. V míse smíchejte olivový olej, mletou papriku, sušený česnek, oregano, sůl a pepř. Přidejte kuřecí maso, důkladně promíchejte a nechte marinovat alespoň 30 minut (nejlépe přes noc pro intenzivnější chuť).

Po marinování napíchejte maso, papriky, cibuli a špek či slaninu střídavě na špejle. Pokud máte gril, grilujte na středním ohni přibližně 10 minut z každé strany. V troubě pečte na 200 °C asi 20 minut a během pečení špízy otočte.

2. Pečené brambory

Brambory důkladně omyjte a nakrájejte na měsíčky. V míse je smíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem, sladkou paprikou a sušeným rozmarýnem nebo tymiánem. Připravené brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30–35 minut, dokud nejsou krásně zlatavé a křupavé.

3. Domácí tatarka

V misce smíchejte majonézu, hořčici, najemno nakrájenou okurku, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte tatarku odležet v lednici alespoň 15 minut, aby se chutě propojily.

4. Salátek

Nakrájejte rajče, okurku, papriku a cibuli na malé kousky. Smíchejte je s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jemně promíchejte a nechte chvíli odstát.


Podávání

Hotové kuřecí špízy servírujte s pečenými bramborami, domácí tatarkou a čerstvým salátkem. Pro ještě lepší chuť můžete k špízům přidat čerstvé bylinky, například petrželku nebo tymián.


Tipy:

  • Slanina dodá špízům skvělou chuť, ale pokud ji nemáte rádi, můžete ji vynechat nebo nahradit kousky cukety či žampionů.
  • Marinujte maso přes noc, aby bylo krásně šťavnaté a plné chuti.
  • Pečené brambory můžete udělat i ve vzduchové fritéze – budou krásně křupavé a rychle hotové.
  • Tatarku lze připravit i ve zdravější variantě – místo majonézy použijte bílý jogurt.

Tento recept je skvělý pro jakoukoli příležitost – ať už chystáte rodinný oběd, grilovačku s přáteli nebo lehkou večeři. Skvělá kombinace chutí vás mile překvapí a určitě se k tomuto jídlu budete rádi vracet!