Hledáte nápad na sytý a chutný oběd? Tato bramborová roláda plněná zeleninou, rozpuštěným sýrem a křupavou slaninou je to pravé! Kombinace jemných plátků brambor se šťavnatou zeleninou a sýrem, dochucená křupavou slaninou, vytváří dokonalou harmonii chutí. Vyzkoušejte tento lahodný recept ještě dnes!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Bramborová roláda plněná zeleninou, sýrem a křupavou slaninou
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 700 g brambor (3 větší brambory)
- 200 g sýra
- slunečnicový olej (na potření bramborových koleček)
- sůl (podle chuti)
Náplň:
- 100 g slaniny
- 1 červená cibule
- 1 mrkev
- 700 g bílé zelí
- sůl (podle chuti)
- černý mletý pepř (podle chuti)
- svazek jarní cibulky
Na zdobení:
- nastrouhaný sýr (podle chuti)
- čerstvá nasekaná petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Příprava bramborového základu: Vyložte plech pergamenovým papírem a rovnoměrně posypejte 1/2 nastrouhaného sýra po celé ploše papíru.

2. Očistěte a oloupejte brambory, které nakrájejte na tenká kolečka, poté je úhledně pokládejte na sýr, potřete je slunečnicovým olejem a jemně osolte.

3. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
4. Příprava náplně: Nakrájejte slaninu na tenké proužky a zahřejte pánev na mírném ohni. Slaninu smažte, dokud nebude krásně křupavá. Poté ji vyjměte z pánve a přendejte na talíř s papírovým ubrouskem, aby odsál přebytečný tuk.

5. Do stejné pánve vsypejte jemně nakrájenou červenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí. Dále přidejte nastrouhanou mrkev a nakrájené bílé zelí. Směs dochuťte solí a černým mletým pepřem. Na závěr vsypejte jemně nakrájenou zelenou cibulku a vše důkladně promíchejte.






6. Po uplynutí doby pečení brambor vyjměte plech z trouby a rovnoměrně rozprostřete druhou 1/2 nastrouhaného sýra, který se během dalších minut v troubě krásně roztaví. Na sýr pak navrstvěte připravenou zeleninovou směs a na vrch rozložte křupavé proužky slaniny.


7. Pomocí pergamenu opatrně začněte rolovat celý základ, abyste vytvořili úhlednou roládu. Rolujte pomalu, aby náplň zůstala rovnoměrně rozložená a roláda byla pevná.
8. Jakmile je roláda pevně srolovaná, posypejte ji ještě vrstvou strouhaného sýra a vložte zpět do trouby. Pečte dalších 5 minut při 180 °C, nebo dokud se sýr nerozpustí a povrch nebude krásně zlatavý a křupavý.

9. Po upečení nechejte roládu chvíli vychladnout, aby se snadněji krájela, ozdobte-posypejte ji nasekanou čerstvou petrželkou a podávejte.



Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.