Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

Fazolová polévka s uzeným kolenem a smetanou je výživný a lahodný pokrm, který zahřeje i zasytí. Kombinace jemné smetany, aromatického česneku a voňavého uzeného masa dodává polévce jedinečnou chuť. Fazolové lusky jí propůjčují příjemnou texturu a svěžest. Tato polévka je skvělou volbou pro rodinný oběd nebo večeři a nejlépe chutná s kouskem čerstvého pečiva či nakládanou pálivou papričkou.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou

Co budeme potřebovat:

Hrnec 5–6 litrů:

  • 800 g zelených fazolových lusků
  • 500 g uzeného kolena
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 6–8 stroužků česneku
  • 2–3 loupaná rajčata (čerstvá nebo z konzervy)
  • 4–5 lžic oleje
  • 400 ml smetany (min. 24 % tuku)
  • 1 svazek čerstvé petržele
  • sůl podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Uzené koleno nakrájejte na kostičky.

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

2. Do hrnce (5–6 litrů) dejte nakrájené uzené koleno, nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev a olej. Osolte podle chuti. Restujte na středním plameni asi 6–7 minut, často míchejte.

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

3. Zalijte 3–4 litry horké vody, promíchejte a přikryjte pokličkou. Vařte na středním plameni přibližně 20 minut.

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

4. Mezitím nakrájejte fazolové lusky na kousky dlouhé 3–4 cm. Loupaná rajčata nakrájejte na drobné kousky.

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

5. Přidejte fazole a rajčata do hrnce. Promíchejte a přikryté vařte dalších 15–20 minut, dokud nejsou fazolky měkké (ochutnejte).

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

6. Do střední misky dejte smetanu a prolisované stroužky česneku. Promíchejte metličkou.

7. Postupně přilévejte horký vývar z polévky (asi 2 naběračky najednou), vždy promíchejte metličkou, aby se smetana postupně temperovala a nesrazila. Pokračujte, dokud nebude miska téměř plná.

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

8. Smetanovou směs pomalu vlijte do polévky a dobře promíchejte.

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

9. Nakrájejte čerstvou petržel a přidejte ji do polévky.

10. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte 10–15 minut odpočívat, aby se chutě spojily.

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

11. Podávejte teplé, ideálně s nakládanými pálivými papričkami.

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou 🍲

Dobrou chuť! 🍲

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: