Fazolová polévka s uzeným kolenem a smetanou je výživný a lahodný pokrm, který zahřeje i zasytí. Kombinace jemné smetany, aromatického česneku a voňavého uzeného masa dodává polévce jedinečnou chuť. Fazolové lusky jí propůjčují příjemnou texturu a svěžest. Tato polévka je skvělou volbou pro rodinný oběd nebo večeři a nejlépe chutná s kouskem čerstvého pečiva či nakládanou pálivou papričkou.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Polévka z fazolových lusků s uzeným kolenem a smetanou
Co budeme potřebovat:
Hrnec 5–6 litrů:
- 800 g zelených fazolových lusků
- 500 g uzeného kolena
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 6–8 stroužků česneku
- 2–3 loupaná rajčata (čerstvá nebo z konzervy)
- 4–5 lžic oleje
- 400 ml smetany (min. 24 % tuku)
- 1 svazek čerstvé petržele
- sůl podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Uzené koleno nakrájejte na kostičky.
2. Do hrnce (5–6 litrů) dejte nakrájené uzené koleno, nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev a olej. Osolte podle chuti. Restujte na středním plameni asi 6–7 minut, často míchejte.
3. Zalijte 3–4 litry horké vody, promíchejte a přikryjte pokličkou. Vařte na středním plameni přibližně 20 minut.
4. Mezitím nakrájejte fazolové lusky na kousky dlouhé 3–4 cm. Loupaná rajčata nakrájejte na drobné kousky.
5. Přidejte fazole a rajčata do hrnce. Promíchejte a přikryté vařte dalších 15–20 minut, dokud nejsou fazolky měkké (ochutnejte).
6. Do střední misky dejte smetanu a prolisované stroužky česneku. Promíchejte metličkou.
7. Postupně přilévejte horký vývar z polévky (asi 2 naběračky najednou), vždy promíchejte metličkou, aby se smetana postupně temperovala a nesrazila. Pokračujte, dokud nebude miska téměř plná.
8. Smetanovou směs pomalu vlijte do polévky a dobře promíchejte.
9. Nakrájejte čerstvou petržel a přidejte ji do polévky.
10. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte 10–15 minut odpočívat, aby se chutě spojily.
11. Podávejte teplé, ideálně s nakládanými pálivými papričkami.
Dobrou chuť! 🍲
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Uzené plátky s bramborovým knedlíkem a cuketovým zelím
- Lahodná cuketová polévka s uzeným masem a jogurtem: Recept krok za krokem
- Polévka z hlívy ústřičné s uzenou slaninou a kořením