Citronovo-makové lívance s medem jsou svěží a sladkou pochoutkou, kterou zvládnete připravit během chvíle. Kombinace jemného citronového aroma a makové struktury dodává lívancům výjimečnou chuť, která potěší každého. Podávejte je s medem, čerstvým ovocem nebo jogurtem a užijte si tento jednoduchý recept na snídani, svačinu nebo lehký dezert! 😊
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Citronovo-makové lívance s medem
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 1 balíček vanilkový cukr (pro jemnou vanilkovou vůni, která se dokonale spojuje s citrusovými tóny)
- 1 lžíce hnědý cukr (pro jemně karamelizovaný nádech, který přidává hloubku chuti)
- kůra z 1 citronu (pro svěží a intenzivní citrusovou chuť, která osvěží každý kousek)
- 1,5 hrnku hladké mouky (základní složka, která dává palačinkám měkkou texturu)
- 1/2 hrnku polohrubé mouky (pro lehkou nadýchanost a jemnost těsta)
- 3 lžičky prášku do pečiva (pro krásně nadýchané a vzdušné palačinky)
- 1/4 lžičky soli (pro vyvážení chutí a zvýraznění sladkosti)
- 2 lžíce mletý mák (pro jedinečnou, lehce oříškovou chuť a dekorativní vzhled)
- 2 hrnky plnotučné mléko (pro vláčnou a krémovou konzistenci těsta)
- 2 vejce (pro pevnost těsta a jemnost textury)
- 3 lžíce rozpuštěné máslo (pro bohatou, máslovou chuť)
- 1 lžíce oleje (pro jemné a křupavé palačinky)
- 2 lžíce citronové šťávy (pro osvěžující kyselost, která skvěle kontrastuje se sladkostí)
Ostatní:
- olej nebo máslo na smažení (pro dosažení zlatavé kůrčičky a skvělého aroma)
Na zdobení:
- med, čerstvé ovoce, javorový sirup, citronový tvaroh (krém z tvarohu, citronové šťávy a vanilkového cukru)
Jak budeme postupovat:
1. V hluboké míse smíchejte vanilkový cukr, hnědý cukr, citronovou kůru, hladkou a polohrubou mouku, prášek do pečiva, sůl a mletý mák. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně propojily. Mák přidá těstu nejen příjemnou oříškovou chuť, ale i krásnou texturu a vzhled.
2. V samostatné misce rozšlehejte vejce, přilijte plnotučné mléko, rozpuštěné máslo, olej a citronovou šťávu. Šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí v hladkou směs. V tuto chvíli můžete také ochutnat a případně upravit množství citronové šťávy podle vaší chuti.
3. Pak postupně přilévejte tekutou směs do suché směsi, přičemž stále míchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek. Nechejte těsto 15 minut odpočinout, tím se všechny ingredience lépe propojí a těsto získá na jemnosti.
DOPORUČUJEME: Hřejivé palačinky s tvarohovou náplní a rozinkami: Snídaně plná chuti!
4. Na střední teplotě rozehřejte pánev a potřete ji tenkou vrstvou másla nebo oleje. Pomocí naběračky nalijte těsto na pánev, vytvořte menší palačinky a smažte je dozlatova. Každou stranu smažte přibližně 1-2 minuty. Jakmile mají palačinky krásně zlatavou barvu, otočte je na druhou stranu a smažte dokřupava.
5. Hotové palačinky můžete podávat s medem, javorovým sirupem, čerstvým ovocem, nebo je obohatit o jemný citronový tvaroh – krém z tvarohu, citronové šťávy a případně trochy vanilkového cukru. Tento krém krásně podtrhne svěžest citronu a dodá palačinkám hladkou a lehce kyselou chuť.
6. Podávejte s láskou, velku chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Připravte si tyto luxusní palačinky plněné jahodovým tvarohem a ovocem
- Jemné americké palačinky s lesním džemem a medem: Sladká pochoutka pro každou příležitost
- Palačinkový čokoládový dezert s tvarohovým krémem, sušenkami OREO a arašídy