Pokud hledáte něco opravdu výjimečného na večeři nebo pohostění, tyto domácí housky plněné krémovou česnekovou polévkou od Silvie Šutovské Horské vás nadchnou! Chlebové bochánky s křupavou kůrkou a jemnou střídou jsou skvělým základem pro hustou, voňavou polévku s česnekem, bramborami a sýrem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Bosňáky plněné krémovou česnečkou
Co budeme potřebovat:
Na bosňáky (6 ks):
- 250 g hladké chlebové mouky (T650)
- 250 g žitné chlebové mouky
- 1 lžička medu
- 1 lžička octa
- 1,5 lžičky soli
- 350 ml vlažné vody
- 75 g syrového bramboru
- 7 g sušeného droždí
- 1 vejce (na potření)
- Hrubou sůl (na posypání)
Na krémovou česnečku:
- 4 střední brambory
- 1 l zeleninového vývaru (nebo voda + 1 kostka bujónu)
- Vydlabaná střídka z bosňáků
- Sůl, Vegeta nebo jiné dochucovadlo
- 4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
- Strouhaný sýr (eidam, gouda)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta na bosňáky:
Dejte do mísy hladkou a žitnou mouku, přidejte med, ocet, sůl, droždí a vlažnou vodu. Nastrouhejte syrový brambor a přidejte ho do směsi. Pomocí robotu s hnětacím hákem důkladně vypracujte těsto, které bude trochu řidší, ale hladké a pružné. Posypte těsto moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 60–90 minut).
2. Tvarování bochánků:
Vyklopte vykynuté těsto na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte ho na 6 stejných kousků a vytvarujte kulaté bochánky. Pokud se těsto lepí, lehce ho podsypte moukou, ale nepřehánějte to! Bochánky klaďte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, nařízněte ostrou žiletkou nebo nožem a posypte hrubou solí.
3. Pečení:
Nechte bochánky dokynout, zatímco se trouba rozehřívá na 200 °C. Pečte na spodní mřížce trouby přibližně 25–30 minut, dokud nezezlátnou. Po upečení je přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
4. Příprava krémové česnečky:
Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kousky a dejte je vařit do osolené vody s bujónem. Vařte, dokud se nezačnou rozpadat. Sejměte hrnec z plotny a přidejte vydlabanou střídu z bosňáků. Nechte chvíli nasáknout a poté polévku rozmixujte dohladka. Vraťte ji na plotnu, dochuťte solí, Vegetou nebo jiným kořením a nechte krátce přejít varem. Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a stáhněte z ohně. Hustotu polévky upravte podle chuti – na plnění bosňáků by měla být hustší.
5. Plnění bosňáků a servírování:
Vychladlé bosňáky seřízněte nahoře a vydlabejte vnitřek. Horkou česnečku nalijte do vydlabaných bochánků. Posypte strouhaným sýrem a ihned podávejte.
Přejeme dobrou chuť!
Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!
Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Domácí česneková polévka s nadýchanými sýrovými knedlíčky
- Krémová hokkaido polévka s mrkví a kokosovým mlékem – recept, který stojí zato vyzkoušet
- Domácí cibulový chléb, který si snadno a levně připravíte