Bosňáky, mimořádně chutné chlebové housky plněné krémovou česnečkou

Pokud hledáte něco opravdu výjimečného na večeři nebo pohostění, tyto domácí housky plněné krémovou česnekovou polévkou od Silvie Šutovské Horské vás nadchnou! Chlebové bochánky s křupavou kůrkou a jemnou střídou jsou skvělým základem pro hustou, voňavou polévku s česnekem, bramborami a sýrem.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Bosňáky, mimořádně chutné chlebové housky plněné krémovou česnečkou
Zdroj: Silvia Šutovská Horská

Bosňáky plněné krémovou česnečkou

Co budeme potřebovat:

Na bosňáky (6 ks):

  • 250 g hladké chlebové mouky (T650)
  • 250 g žitné chlebové mouky
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička octa
  • 1,5 lžičky soli
  • 350 ml vlažné vody
  • 75 g syrového bramboru
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 vejce (na potření)
  • Hrubou sůl (na posypání)

Na krémovou česnečku:

  • 4 střední brambory
  • 1 l zeleninového vývaru (nebo voda + 1 kostka bujónu)
  • Vydlabaná střídka z bosňáků
  • Sůl, Vegeta nebo jiné dochucovadlo
  • 4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
  • Strouhaný sýr (eidam, gouda)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta na bosňáky:

Dejte do mísy hladkou a žitnou mouku, přidejte med, ocet, sůl, droždí a vlažnou vodu. Nastrouhejte syrový brambor a přidejte ho do směsi. Pomocí robotu s hnětacím hákem důkladně vypracujte těsto, které bude trochu řidší, ale hladké a pružné. Posypte těsto moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 60–90 minut).

2. Tvarování bochánků:

Vyklopte vykynuté těsto na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte ho na 6 stejných kousků a vytvarujte kulaté bochánky. Pokud se těsto lepí, lehce ho podsypte moukou, ale nepřehánějte to! Bochánky klaďte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, nařízněte ostrou žiletkou nebo nožem a posypte hrubou solí.

Bosňáky, mimořádně chutné chlebové housky plněné krémovou česnečkou
Zdroj: Silvia Šutovská Horská
3. Pečení:

Nechte bochánky dokynout, zatímco se trouba rozehřívá na 200 °C. Pečte na spodní mřížce trouby přibližně 25–30 minut, dokud nezezlátnou. Po upečení je přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Bosňáky, mimořádně chutné chlebové housky plněné krémovou česnečkou
Zdroj: Silvia Šutovská Horská
4. Příprava krémové česnečky:

Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kousky a dejte je vařit do osolené vody s bujónem. Vařte, dokud se nezačnou rozpadat. Sejměte hrnec z plotny a přidejte vydlabanou střídu z bosňáků. Nechte chvíli nasáknout a poté polévku rozmixujte dohladka. Vraťte ji na plotnu, dochuťte solí, Vegetou nebo jiným kořením a nechte krátce přejít varem. Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a stáhněte z ohně. Hustotu polévky upravte podle chuti – na plnění bosňáků by měla být hustší.

5. Plnění bosňáků a servírování:

Vychladlé bosňáky seřízněte nahoře a vydlabejte vnitřek. Horkou česnečku nalijte do vydlabaných bochánků. Posypte strouhaným sýrem a ihned podávejte.

Přejeme dobrou chuť!

Bosňáky, mimořádně chutné chlebové housky plněné krémovou česnečkou
Zdroj: Silvia Šutovská Horská

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: