Existují recepty, které jsou díky jejich jednoduchosti, ale zaručené lahodné chuti oblíbené u většiny z nás. Připravte svým známým a rodině tento chutný makový koláč, který vydrží i několik dní. Pojďme se podívat, co všechno budeme potřebovat a jak budeme postupovat.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Makový koláč
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- ½ bal. prášku do pečiva
- 3 žloutky
- 100 g zakysané smetany
Na náplň:
- 140 g polohrubé mouky
- 200 mletého máku
- 150 g moučkového cukru
- 2 bal. vanilkového cukru
- ½ bal. prášku do pečiva
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g změklého másla
- špetku soli
- 3 bílky ušlehané na sníh
- Kůru z 1 citronu
Jak budeme postupovat:
1. Na těsto si vymícháme mouku, máslo, cukr, prášek do pečiva a smetanu utřenou se žloutky. Vypracujeme hladké, ale tuhé těsto, které vytvarujeme do bochánků, zabalíme do fólie a uložíme do ledničky alespoň na 30 minut.
2. Na náplň si smícháme v jedné míse sypké přísady a v druhé mléko s rozpuštěným máslem a citronovou kůrou. Tekutou směs pomalu vmícháme do té sypké pomocí šlehače. Nakonec opatrně cukrářským jazykem vmícháme do směsi i sníh z bílků a špetky soli.
3. Těsto vyjmeme z ledničky a rozdělíme ho na dvě části. Každou část rozválíme do tvaru plátu tak, aby nám velikostí seděl na plech o rozměrech 30 × 25 cm.
4. První plát uložíme na dno vymazaného plechu a navrstvíme na něj náplň. Opatrně přikryjeme druhým plátem těsta a vrch propícháme vidličkou.
5. Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů 10 minut. Potom stáhneme na 170 stupňů a pečeme ještě 15 minut, nebo dokud není povrch zlatavý.
6. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Rychlé řezy Florida – tento zákusek není o nic složitější než obyčejné koláče