Šťavnatá vepřová kýta s křupavou kůrčičkou je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti i rodinné obědy. Jednoduchá příprava zaručí měkké vepřové maso s neodolatelnou křupavou kůrkou, které si každý zamiluje. Podávejte s brambory, salátem nebo zeleninou a užijte si dokonalý chuťový zážitek!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: Tato vepřová kýta na hořčici s bramborovým knedlíkem je dokonalý oběd pro celou rodinu
Vepřová kýta s křupavou kůrčičkou
Co budeme potřebovat:
- 1 kus vepřové kýty s kůží (5 kg)
- Hrubá sůl
Jak budeme postupovat:
1. Do pekáče položte několik keramických misek nebo žáruvzdorných talířků.
2. Kýtu položte na ně tak, aby se nedotýkala dna pekáče a nestála ve vodě.
3. Kůži nařízněte nožem do mřížky, ale ne až na maso!
4. Posypejte kůži bohatě hrubou solí.
5. Do pekáče nalijte 500 ml vody.
6. Kýtu přikryjte pečícím papírem a poté celé zakryjte alobalem.
7. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C bez ventilace a pečte 3 hodiny.
8. Poté vyjměte z trouby a odstraňte alobal i pečicí papír.
9. Polévkovou naběračkou přelijte kýtu šťávou z pekáče.
10. Poté kýtu potřete trochou olivového oleje.
11. Vraťte pekáč do trouby a pečte ještě 15–20 minut při 250 °C, dokud se kůže nevybarví a nezíská křupavou texturu.
12. Hotovou kýtu nakrájejte na tenké plátky a podávejte se salátem nebo grilovanou zeleninou.
Hotovo!
Dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.