Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole

Tento recept na vosí hnízda je nejen krásnou ozdobou vánočního stolu, ale také neodolatelnou pochoutkou. Měkké a jemné těsto z lískových oříšků v kombinaci s jemným krémem z vaječného likéru vytváří dokonalou kombinaci sladké, krémové a lehce alkoholové chuti.

Připravte si tyto originální vánoční dobroty, které nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale svým vkusným vzhledem okouzlí i každého hosta. Stačí jen pár jednoduchých ingrediencí, trocha trpělivosti a fantazie a vaše vosí hnízda se stanou novou vánoční klasikou.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.

Doporučujeme: Vyzkoušejte tyto domácí Ferrero Rocher kuličky: Jedinečná chuť!

Vosí hnízda

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 160 g mleté piškoty
  • 70 g mleté lískové oříšky
  • 60 g másla
  • 2-3 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 2-3 lžíce rumu

Krém:

  • 50 g změklé máslo
  • 50 g moučkový cukr
  • 2-3 lžíce vaječného likéru nebo 1 žloutek + 2-3 lžíce rumu

Zdobení:

  • hořká čokoláda – podle potřeby a chuti
  • bílá čokoláda – podle potřeby a chuti
  • moučkový cukr nebo kokosové vločky – na závěrečné posypání

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: Nejprve rozemelte piškoty pomocí mixéru nebo kuchyňského robotu na jemný prášek. Poté přisypejte mleté lískové oříšky a promíchejte.

Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.

2. Pak do této suché směsi přidejte změklé máslo, přilijte mléko, vsypejte kakao a ochuťte rumem. Vypracujte hladké a pružné těsto. Směs důkladně propracujte rukama, aby se všechny ingredience spojily. Pokud je těsto příliš suché, přilijte ještě trochu mléka, pokud se příliš lepí, přisypejte trochu směsi na sušenky. Těsto dejte stranou nebo ho nechte chvíli v lednici, aby se lépe tvarovalo.

Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.

3. Příprava krému: Vložte změklé máslo do mísy a šlehejte, dokud nebude hladké a nadýchané. Do vyšlehaného másla postupně přisypejte moučkový cukr a pokračujte ve šlehání. Do této směsi vlijte vaječný koňak a pokračujte ve šlehání, dokud nebude krém hladký a nadýchaný. Promíchejte ještě stěrkou a hotový krém přendejte do zdobícího sáčku, abyste ho mohli později pohodlně nanášet.

Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.

4. Než začnete tvořit kuličky, připravte si formičky na cukroví (jsou 2 varianty formiček). Nejprve pro lepší uvolnění je ideální vypláchnout je studenou vodou a vysypat moučkovým cukrem. Cukr pomůže cukroví lépe vyklopit a nelepit se. Z těsta vytvarujte malé kuličky velikosti vlašského ořechu. Každou kuličku vložte do formy, jemně ji přitlačte a udělejte malý důlek, aby se do něho vešel krém.

Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Zdroj: Jana C.
Zdroj: Jana C.
Zdroj: Jana C.
Zdroj: Jana C.

5. Na každou kuličku jemně přitiskněte malou kulatou piškotu a jemně přitlačte, aby se cukroví spojilo a drželo pohromadě.

Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.

6. Příprava polevy: Hořkou čokoládu nalámejte do misky a rozpusťte ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. V mikrovlnné troubě ji ohřívejte v 30 sec. intervalech, aby se čokoláda nepřipálila. Podobným způsobem rozpusťte bílou čokoládu v druhé misce, aby jste ji mohli použít na zdobení.

7. Cukroví postupně namáčejte do rozpuštěné hořké čokolády a můžete je obalit celé nebo jen polovinu (podle toho, jakého efektu chcete dosáhnout).

Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.

8. Po obalení čokoládou nechte cukroví vychladnout a ztuhnout při pokojové teplotě nebo je dejte do lednice, aby čokoláda rychleji ztuhla.

Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.

9. Pokud máte i bílou čokoládu, můžete ji použít ke zdobení – buď ji opatrně nalijte na cukroví, nebo ji můžete pomocí zdobícího sáčku nastříkat do ozdobných vzorů.

Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.
Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.

10. Před podáváním můžete cukroví lehce posypat moučkovým cukrem nebo kokosovými vločkami, aby získalo krásný vánoční vzhled.

Vosí hnízda, která by neměla chybět na svátečním stole
Zdroj: Jana C.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

VIDEO NÁVOD: