Připravte si dokonalou kombinaci šťavnatého hovězího masa, voňavé slaniny a bohaté vínovo-rajčatové omáčky, která povýší každý oběd na gurmánský zážitek. Tento jednoduchý, ale výrazný recept zaručeně potěší vaše chuťové pohárky a provoní celý domov!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: Křehké bylinkové steaky s křupavou kůrkou – rychlá a chutná večeře pro gurmány
c
Co budeme potřebovat:
Maso:
- 900 g hovězí maso
Ostatní:
- 3 lžíce nesolené máslo – na smažení
Omáčka:
- 200 g slaniny
- 400 g žampionů
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 1 lžíce rajčatový protlak
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce univerzální mouky
- 500 ml červené víno (2 šálky)
- 500 ml hovězí vývar nebo voda (2 šálky)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černý mletý pepř
- 1 lžička sušený tymián
- 2 bobkové listy
Jak budeme postupovat:
1. Na středním ohni rozpalte pánev a vložte nakrájenou slaninu. Smažte ji 4–5 minut, dokud získá zlatohnědou barvu a vydá tuk. Slaninu vyjměte a přendejte na talíř stranou.
2. Maso: Hovězí maso zbavte blanek a nakrájejte na hrubší plátky. Na pánvi, kde jste smažili slaninu, rozpusťte trochu másla. Plátky masa opečte z obou stran 3–5 minut na mírném ohni dozlatova. Jakmile je maso hotové, přendejte je na talíř.
3. Do stejné pánve přidejte nakrájené žampiony a smažte je 3–4 minuty, dokud změknou a zezlátnou. Po upečení je přendejte do mísy a nechejte stranou.
4. Do pánve přidejte lžíci másla a na mírném ohni osmažte jemně nakrájenou cibuli do zlatova. Poté přidejte nakrájenou mrkev a společně je smažte asi 5 minut, dokud změknou.
5. Následně k cibuli a mrkvi přidejte zpět žampiony a slaninu. Vše důkladně promíchejte a smažte na mírném ohni, aby se chutě propojily.
6. Do pánve k ingrediencím přidejte rajčatový protlak a krátce orestujte. Poté přidejte prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek, jemně promíchejte, a přisypejte univerzální mouku. Dobře promíchejte, aby se mouka spojila s ostatními ingrediencemi.
7. Poté pomalu přilijte červené víno, stále míchejte, aby se všechno krásně spojilo, a podlijte hovězím vývarem (nebo vodou). Přisypejte sůl, černý mletý pepř, sušený tymián a vložte bobkové listy. Nechejte omáčku chvíli povařit, aby se chutě spojily.
7. Vraťte do pánve opečené hovězí maso. Vše jemně promíchejte, přikryjte poklicí a na mírném ohni vařte 90 minut. Během vaření maso krásně změkne a omáčka dostane plnou chuť.
8. Po uvaření vyjměte bobkové listy a pokrm podávejte ideálně s bramborovou kaší, rýží nebo s oblíbenou přílohou.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.