Hruškové muffiny s lískooříškovou drobenkou, medem a karamelem

Hruškové muffiny s lískovooříškovou drobenkou, medem a karamelem od Klárky Moravcové jsou sladkým potěšením, které si zamilujete. Šťavnaté hrušky, křupavá drobenka a jemný karamel tvoří lahodnou kombinaci, která ozvláštní každou chvíli. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a vychutnejte si dokonalou souhru chutí!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Hruškové muffiny s lískooříškovou drobenkou a karamelem
Zdroj: instagram.com/klarka.moravcova/

Doporučujeme: Domácí hruškovo-čokoládový koláč: Ideální recept na víkendové pečení

Hruškové muffiny s lískooříškovou drobenkou, medem a karamelem

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 130 g zakysané smetany
  • 30 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 85 g rozpuštěné máslo
  • 280 g hladké mouky
  • 100 g třtinový cukr
  • 50 g moučkový cukr
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička perníkové koření
  • 1/2 lžičky mletý nebo čerstvý zázvor
  • špetka soli
  • 40 g mleté lískové oříšky
  • 150 g nastrouhané hrušek + šťáva z 1/2 citronu

Drobenka:

  • 25 g hladké mouky
  • 30 g moučkový cukr
  • 35 g drobně nasekané lískové oříšky
  • 35 g studené máslo

Na zdobení:

  • karamel (volitelné)
  • nakrájené jablko se skořicí (volitelné)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: V míse rozšlehejte vejce s medem. Pak přidejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání a rozpuštěné máslo. Všechno dobře promíchejte do jemné směsi.

2. V jiné míse smíchejte suché ingredience: hladká mouku, třtinový a moučkový cukr, prášek do pečiva, mletá skořice, perníkové koření, mletý nebo čerstvý zázvor a špetka soli. Postupně vmíchejte suché ingredience do směsi a promíchejte, až vznikne hladké těsto.

3. Následně do hladkého těsta přimíchejte mleté lískové oříšky a nakonec přidejte nastrouhané hrušky, které pokapete citronovou šťávou (aby nezhnědly), a vše jemně promíchejte.

4. Příprava drobenky: V misce smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a drobně nasekané lískové oříšky. Poté přidejte studené máslo a rozemelte vidličkou na drobenku.

Doporučujeme: Domácí hruškový kompot: Chutná zimní zásoba!

5. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a naplňte ji připraveným těstem (asi 2/3 výšky košíčku) a každou porci těsta posypejte připravenou drobenkou.

6. Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 210 °C, poté snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou muffiny krásně zlatavé a propečené. Po upečení nechejte muffiny chvíli vychladnout ve formě, poté je opatrně vyjměte.

7. Na zdobení: Muffiny můžete ozdobit karamelem a nakrájenými kousky jablek posypanými mletou skořicí.

8. Podávejte je s láskou, velkou chutí a úsměvem na tváří.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Pokud hledáte další sladkou ovocnou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept: Karamelový koláč s hruškami: Ovocná delikatesa pro každý sladký okamžik