Linecký koláč s jablky a mandlovým krémem od Kláry Moravcové je dezert, který potěší nejen svou lahodnou chutí, ale i elegantním vzhledem. Křehké těsto v kombinaci s jemnou mandlovou náplní a šťavnatými jablky vytváří harmonii chutí, kterou si oblíbí celá rodina. Ideální volba pro chvíle pohody a sladké potěšení. 🍎✨
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: Nejrychlejší jablečný koláč s úžasnou chutí – stačí Vám 10 minut a 4 suroviny
Linecký koláč s jablky a mandlovým krémem
Co budeme potřebovat:
- 280 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 180 g nastrouhané másla
- 100 g moučkový cukr
- 2 žloutky
- špetka soli
Mandlový krém:
- 80 g mleté mandle
- 60 g moučkový cukr
- 50 g změklé máslo
- 1 vejce
- 20 g mandlový pudink
Jablečná náplň:
- 2-3 jablka (podle velikosti)
- citronová šťáva – podle chuti na pokapání
- třtinový cukr – podle chuti
- mletá skořice – podle chuti
Pro zdobení a sladší chuť:
- javorový sirup – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, nastrouhané máslo, moučkový cukr a špetku soli. Promíchejte a prsty nebo vidličkou vytvořte drobenku. Dále do mísy vlijte žloutky, přidejte špetku soli a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na 2 hodiny (ideálně přes noc) do lednice.
2. Na druhý den asi 2/3 těsta vyndejte z lednice a rozválejte na plát o průměru o něco větším, než je vaše koláčová forma (průměr 24 cm). Dno formy vyložte pečícím papírem a těsto přeneste do formy. Vytvarujte okraje a můžete je ozdobit vlnkami. Hotový korpus dejte na 10 minut do lednice.
3. Příprava mandlového krému: V míse smíchejte mleté mandle, moučkový cukr, změklé máslo, vejce a mandlový pudink. Vše důkladně promíchejte nebo prošlehejte do hladkého krému.
4. Vyjměte linecké těsto z lednice a na několika místech ho propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě přibližně 10 minut při 170 °C a po upečení ho nechejte trochu vychladnout.
5. Dno formy vyložte pečícím papírem a těsto přeneste do formy. Vytvarujte okraje a můžete je ozdobit vlnkami. Hotový korpus dejte na 10 minut do lednice.
Doporučujeme: U nás velmi oblíbený linecký mřížkový koláč s tvarohem a jablky s jednoduchou a rychlou přípravou
6. Dno těsta několikrát propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do předehřáté trouby (170 °C), aby lehce zpevnělo.
7. Příprava jablečné náplně: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citronovou šťávou, promíchejte s třtinovým cukrem a mletou skořicí.
8. Po upečení korpusu rovnoměrně rozetřete mandlový krém a na krém navrstvěte připravenou jablečnou náplň.
9. Zbylé těsto z lednice rozválejte a vykrajujte z něj libovolné tvary podle vaší volby a ozdobte nimi vrch koláče.
10. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 40 minut při 170 °C dokud nebude krásně zlatý a jablka měkká. Po upečení můžete koláč ještě jemně pokapat javorovým sirupem pro sladkou glazuru.
11. Linecký koláč s jablky a mandlovým krémem podávejte s láskou, velkou chutí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.
Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept: Jemný meruňkový koláč s mandlovým krémem a hruškami