Linecký koláč s jablky a mandlovým krémem: Sladká tradice na sváteční stůl

Linecký koláč s jablky a mandlovým krémem od Kláry Moravcové je dezert, který potěší nejen svou lahodnou chutí, ale i elegantním vzhledem. Křehké těsto v kombinaci s jemnou mandlovou náplní a šťavnatými jablky vytváří harmonii chutí, kterou si oblíbí celá rodina. Ideální volba pro chvíle pohody a sladké potěšení. 🍎✨

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Linecký koláč s jablky a mandlovým krémem
Zdroj: instagram.com/klarka.moravcova/

Doporučujeme: Nejrychlejší jablečný koláč s úžasnou chutí – stačí Vám 10 minut a 4 suroviny

Linecký koláč s jablky a mandlovým krémem

Co budeme potřebovat:

  • 280 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 180 g nastrouhané másla
  • 100 g moučkový cukr
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Mandlový krém:

  • 80 g mleté mandle
  • 60 g moučkový cukr
  • 50 g změklé máslo
  • 1 vejce
  • 20 g mandlový pudink

Jablečná náplň:

  • 2-3 jablka (podle velikosti)
  • citronová šťáva – podle chuti na pokapání
  • třtinový cukr – podle chuti
  • mletá skořice – podle chuti

Pro zdobení a sladší chuť:

  • javorový sirup – podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, nastrouhané máslo, moučkový cukr a špetku soli. Promíchejte a prsty nebo vidličkou vytvořte drobenku. Dále do mísy vlijte žloutky, přidejte špetku soli a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na 2 hodiny (ideálně přes noc) do lednice.

2. Na druhý den asi 2/3 těsta vyndejte z lednice a rozválejte na plát o průměru o něco větším, než je vaše koláčová forma (průměr 24 cm). Dno formy vyložte pečícím papírem a těsto přeneste do formy. Vytvarujte okraje a můžete je ozdobit vlnkami. Hotový korpus dejte na 10 minut do lednice.

3. Příprava mandlového krému: V míse smíchejte mleté mandle, moučkový cukr, změklé máslo, vejce a mandlový pudink. Vše důkladně promíchejte nebo prošlehejte do hladkého krému.

4. Vyjměte linecké těsto z lednice a na několika místech ho propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě přibližně 10 minut při 170 °C a po upečení ho nechejte trochu vychladnout.

5. Dno formy vyložte pečícím papírem a těsto přeneste do formy. Vytvarujte okraje a můžete je ozdobit vlnkami. Hotový korpus dejte na 10 minut do lednice.

Doporučujeme: U nás velmi oblíbený linecký mřížkový koláč s tvarohem a jablky s jednoduchou a rychlou přípravou

6. Dno těsta několikrát propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do předehřáté trouby (170 °C), aby lehce zpevnělo.

7. Příprava jablečné náplně: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citronovou šťávou, promíchejte s třtinovým cukrem a mletou skořicí.

8. Po upečení korpusu rovnoměrně rozetřete mandlový krém a na krém navrstvěte připravenou jablečnou náplň.

9. Zbylé těsto z lednice rozválejte a vykrajujte z něj libovolné tvary podle vaší volby a ozdobte nimi vrch koláče.

10. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 40 minut při 170 °C dokud nebude krásně zlatý a jablka měkká. Po upečení můžete koláč ještě jemně pokapat javorovým sirupem pro sladkou glazuru.

11. Linecký koláč s jablky a mandlovým krémem podávejte s láskou, velkou chutí a nadšením.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.

Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept: Jemný meruňkový koláč s mandlovým krémem a hruškami