Vánoční kokosová roláda s lahodným čokoládovým mascarpone krémem je dokonalým dezertem, který na svátečním stole zazáří. Jemné kokosové těsto, bohatá čokoládová náplň a elegantní vzhled dělají z této rolády perfektní volbu pro každého, kdo chce svým blízkým nabídnout něco výjimečného. Připravte si tuto sladkou vánoční pochoutku a užijte si chvíle plné radosti a lahodných chutí.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pokud hledáte nějakou další kokosovou dobrotu, určitě vyzkoušejte náš recept na jednoduchý kakaový zákusek s kokosovým krémem.
Vánoční kokosová roláda z dvoubarevného těsta s čokoládovým mascarpone krémem
Co budeme potřebovat:
Dvoubarevné těsto:
- 30 g kakaa + 70 ml vroucí vody
- 10 vaječné bílky
- špetka soli
- 5 g vanilinu
- 70 g cukru
- 10 žloutků
- 130 g cukru
- 100 ml mléka
- 100 ml rostlinný olej
- 200 g univerzální mouka
- 6 g prášek do pečiva
Krém:
- 80 g rozpuštěná hořká čokoláda + 30 ml smetana ke šlehání 33 % tuku
- 400 g mascarpone nebo smetanový tvaroh
- 3 g vanilinu
- 40 g moučkový cukru
- 60 ml smetana ke šlehání 33 % tuku
Poleva:
- 50 g rozpuštěná mléčná čokoláda
- 1 lžička rostlinný olej
Na zdobení a posypání:
- 20 g kokosové vločky
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve si do nádobky nasypejte kakao a nalijte vroucí vodu – pořádně promíchejte.
2. Dvoubarevné těsto: Do velké mísy si vlijte vaječné bílky, přidejte špetku soli, vsypejte vanilin a přisypejte cukr – šlehejte do nadýchané bílé pěny.
3. Do velké mísy si vlijte žloutky – šlehejte a během šlehání postupně přisypávejte cukr, přilévejte mléko a olej. Potom do směsi nasypejte prosátou univerzální mouku s práškem do pečiva – pořádně promíchejte a postupně přidávejte bílkovou pěnu. Důkladně promíchejte stěrkou a těsto je hotové!
4. Vzniklé těsto si rozdělte na 2 stejné části. První část těsta si nalijte na plech vyložený pergamenem, pěkně rozetřete a uhlaďte. Do druhé časti těsta si vlijte předem připravenou čokoládovou směs – promíchejte a získáte čokoládové těsto.
5. Následně vzniklé čokoládové těsto pomocí naběračky nalijte na obyčejné těsto na pergamenu a vytvarujte vzory.
6. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut při 180 °C dozlatova. Po upečení těsto nechejte vychladnout a pak zarovnejte okraje.
7. Do misky s rozpuštěnou hořkou čokoládou si nalijte smetanu 33% tuku – promíchejte.
8. Krém: Do velké mísy si vložte mascarpone krém nebo smetanový tvaroh, přisypte vanilin, moučkový cukr a přilijte smetanu ke šlehání 33 % tuku – pořádně šlehejte do pěny. Potom do vyšlehané pěny si vlijte čokoládovou směs – pokračujte ve šlehání do nadýchané pěny a pak promíchejte stěrkou.
9. Potom pomocí druhého pergamenu přeložte těsto na opačnou stranu a odstraňte pergamen na těstě. Srolujte s novým pergamenem do rolády a uložte na 1 hodinu do lednice.
10. Po 1 hodině vyjměte těsto z lednice a naplňte ho připraveným krémem v zdobícím sáčku. Znovu srolujte do rolády a uložte na 4-5 hodin o lednice.
11. Poleva: Do misky s rozpuštěnou čokoládou nalijte olej a poleva je hotová!
12. Získanou polevou si přelijte povrch rolády a nakonec ještě ozdobte kokosovými vločkami.
13. Vánoční kokosovou roládu z dvoubarevného těsta s čokoládovým mascarpone krémem podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept:
Vánoční rumové kuličky z piškotů obalené v kokosu – sladké pohoštění!