Vyzkoušejte kombinaci poctivého domácího chleba plného zdravých a výživných surovin a lahodné vaječno-koprové pomazánky. Tento recept vám přinese nejen nezapomenutelný chuťový zážitek, ale i pocit spokojenosti, že jste pro sebe a své blízké připravili něco skutečně výživného. Voňavý chléb, křupavý na povrchu a měkký uvnitř, spolu s jemnou pomazánkou s čerstvým koprem tvoří dokonalý pár, který si zamilujete na snídani, večeři nebo jako občerstvení pro hosty. Připravte si tento zdravý a chutný pokrm snadno doma!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pokud hledáte nějakou další zdravou dobrotu, určitě vyzkoušejte tyto super zdravé cuketové placky se sýrem a ovesnými vločkami podávané s jemným dresinkem.
Zdravý domácí chléb s vaječno-koprovou pomazánkou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 280 g ovesné vločky
- 2 vejce
- 1 šálek bílý jogurt
- 50 g dýňové semínka
- 50 g slunečnicové semínka
- černý mletý pepř – podle chuti
- sůl – podle chuti
- 10 g prášek do pečiva
Ostatní:
- rozpuštěné máslo – na vymazání
Pomazánka:
- čerstvý kopr – podle chuti
- 1 strouhaná mrkev
- 2 lžíce zakysané smetany
- 5 vajec natvrdo
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy nasypejte ovesné vločky, zalijte rozšlehaným vejcem a přilijte bílý jogurt – pořádně promíchejte a nechejte 15-20 minut působit.
2. Do pánve vyložené pergamenem (nemusí byt pergamen) nasypejte dýňové a slunečnicové semínka – promíchejte a jemně opražte na mírném ohni.
3. Těsto: Po 20 minutách v míse nabobtnané ovesné vločky dochuťte černým mletým pepřem a solí. Poté vmíchejte opražené dýňové a slunečnicové semínka a vsypte prášek do pečiva – dobře promíchejte.
4. Připravte si podélnou formu na pečení vyloženou pergamenem a vymazanou rozpuštěným máslem. Pak do něj rozprostřete těsto, pěkně ho rozetřete a uhlaďte a nakonec posypejte ovesnými vločkami.
5. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava. Po upečení odstraňte pergamen a nechejte vychladnout.
6. Pomazánka: Do velké mísy vsypejte jemně nakrájený čerstvý kopr, přidejte nastrouhanou mrkev a přimíchejte zakysanou smetanu – pořádně promíchejte. Dále vmíchejte rozdrobené vařené vejce. Dochuťte solí a černým mletým pepřem – pořádně promíchejte stěrkou a pomazánka je hotová!
7. Domácí chléb ze zdravých a nutričně výživných surovin podávejte s vaječno-koprovou pomazánkou, ale hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.