Podzim je časem, kdy se nám do kuchyně vrací staré rodinné recepty. A přesně takový je tento recept na koláčky ze šlehačkového těsta a majonézy. Ačkoliv se může zdát kombinace ingrediencí neobvyklá, výsledek je naprosto dokonalý!
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 45 g majonézy
- 100 ml mléka
- 2 žloutky
- 1 kostka droždí
- 80 g cukru
- Vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
- Špetka soli
Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu (v alobalu)
- Cukr podle chuti
- 1 vajíčko
- Citrónová kůra
- Rum podle chuti
- 2 lžičky škrobu solamyl
- Drobenka (pol. mouka, cukr krupice, máslo)
Postup:
1) Příprava kvásku: Z droždí, lžičky cukru a mléka vypracujeme kvásek.
2) Těsto: Do kvásku postupně přidáváme ostatní ingredience a zpracujeme vláčné těsto. Necháme ho kynout cca hodinu.
3) Tvarohová náplň: V misce smícháme všechny ingredience pro náplň.
4) Drobenka: Připravíme drobenku podle vlastního odhadu a vkusu.
5) Formování koláčků: Z vykynutého těsta vytvoříme menší bochánky. Do každého vložíme náplň, zabalíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Uděláme na nich důlek, potřeme vajíčkem a posypeme tvarohem, povidly a drobenkou. Necháme ještě asi 15 minut kynout.
6) Pečení: Pečeme na 190°C přibližně 15 minut, ale dbejte na svou troubu a upravte dle potřeby.
7) Dokončení: Po upečení můžete koláčky potřít rozpuštěným máslem s rumem pro extra chuť a lesk.
Doporučení:
Koláčky můžete servírovat teplé nebo vychladlé, podle vlastního vkusu. Díky kombinaci šlehačkového těsta a majonézy jsou velmi nadýchané a lahodné. Jsou ideální na podzimní odpoledne k čaji nebo kávě.
Závěrem:
Vráťte se s námi zpět k tradicím a upečte si tyto vynikající koláčky. Ať už je připravíte pro svou rodinu nebo přátele, zaručeně uděláte radost každému, kdo je ochutná.