Koláčky ze šlehačkového těsta a majonézy: Tradiční recept v moderním kabátě

Podzim je časem, kdy se nám do kuchyně vrací staré rodinné recepty. A přesně takový je tento recept na koláčky ze šlehačkového těsta a majonézy. Ačkoliv se může zdát kombinace ingrediencí neobvyklá, výsledek je naprosto dokonalý!

Zdroj: Jana Jančíková

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 45 g majonézy
  • 100 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 kostka droždí
  • 80 g cukru
  • Vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • Špetka soli

Tvarohová náplň:

  • 500 g tvarohu (v alobalu)
  • Cukr podle chuti
  • 1 vajíčko
  • Citrónová kůra
  • Rum podle chuti
  • 2 lžičky škrobu solamyl
  • Drobenka (pol. mouka, cukr krupice, máslo)

Postup:

1) Příprava kvásku: Z droždí, lžičky cukru a mléka vypracujeme kvásek.

2) Těsto: Do kvásku postupně přidáváme ostatní ingredience a zpracujeme vláčné těsto. Necháme ho kynout cca hodinu.

3) Tvarohová náplň: V misce smícháme všechny ingredience pro náplň.

4) Drobenka: Připravíme drobenku podle vlastního odhadu a vkusu.

5) Formování koláčků: Z vykynutého těsta vytvoříme menší bochánky. Do každého vložíme náplň, zabalíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Uděláme na nich důlek, potřeme vajíčkem a posypeme tvarohem, povidly a drobenkou. Necháme ještě asi 15 minut kynout.

6) Pečení: Pečeme na 190°C přibližně 15 minut, ale dbejte na svou troubu a upravte dle potřeby.

7) Dokončení: Po upečení můžete koláčky potřít rozpuštěným máslem s rumem pro extra chuť a lesk.

Doporučení:

Koláčky můžete servírovat teplé nebo vychladlé, podle vlastního vkusu. Díky kombinaci šlehačkového těsta a majonézy jsou velmi nadýchané a lahodné. Jsou ideální na podzimní odpoledne k čaji nebo kávě.

Závěrem:

Vráťte se s námi zpět k tradicím a upečte si tyto vynikající koláčky. Ať už je připravíte pro svou rodinu nebo přátele, zaručeně uděláte radost každému, kdo je ochutná.