Domácí máslové croissanty jsou dokonalou kombinací křupavé kůrky a měkkého těsta, které se rozplývá na jazyku. Jsou vůní snídaně, která vás přenese do pařížských kaváren, i když zůstanete v pohodlí svého domova. Křupavé a máslové, s křupavou kůrkou a nadýchaným vnitřkem, jsou tyto croissanty ideálním způsobem, jak začít krásný den.
Příprava vlastních croissantů vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to – čerstvé a voňavé pečivo přímo z vaší pece. Vytváření vrstev těsta s máslem je umění, které dodává croissantům jejich charakteristickou strukturu a lahodnou chuť. Pojďme na to!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak se inspirujte dalšími jedinečnými recepty na DOMÁCÍ PEČIVO!
Domácí máslové croissanty
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 40 g cukru
- 5-6 g droždí (pokud je teplota vzduchu dostatečně vysoká, stačí použít 5 g)
- 145-150 g ledové vody (těsto by nemělo být tak měkké jako na chleba)
- 300 g mouky s vysokým obsahem bílkovin
- 30 g změklé máslo/margarín
- 5 g soli
Na potření těsta:
- 150 g změklé máslo nebo margarín
Na závěrečné potření croissantů:
- 1 žloutek + 1/2 lžičky mléka
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy si nasypejte cukr, přisypejte sušené droždí a nalijte ledovou vodu – promíchejte. Dále do mísy nasypejte mouku, vložte změklé máslo a přisypejte sůl – pořádně promíchejte a vypracujte ručně těsto. Měli by jste získat elastické těsto.
2. Výsledné těsto si vytvarujte do tvaru placky a zabalte do fólie. Pak vyválejte válečkem, poté položte na talíř a uložte na 30 minut až 1 hodinu do mrazáku.
3. Po 1 hodině vyjměte těsto z mrazáku a pomocí válečku ho rozválejte na obdélník a jemně vytvarujte dva bočné pláty o rozměrech 22 x 32 cm. Potom střed potřete změklým máslem, boky a konce spojte a prsty slepte. Jemně vyválejte válečkem, pak znovu boky a konce spojte a prsty slepte. Stejný postup ještě 2-3 krát zopakujte a nakonec máslové těsto vyválejte do velkého čtverce o rozměre 28 x 30 cm.
4. Následně z těsta vytvořte trojúhelníčky, které jemně protáhněte, udělejte na konci jemný zářez a srolujte do tvaru croissantů. Stejný postup opakujte při každém díle těsta (trojúhelníčku). Poté je položte na plech, vložte na 30 minut do trouby a postříkejte vodou, abyste udrželi vlhkost (kynutí až do zdvojnásobení velikosti).
5. Na závěr croissanty potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným mlékem, aby po upečení krásně zezlátly a pečte v předehřáté troubě 10 minut při 190 °C dozlatova a dokřupava.
6. Po upečení máslové croissanty podávejte s láskou, velkou chutí a potěšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.