Pokud milujete čokoládu, tento luxusní kakaový dort s kávovým krémem a čokoládovou polevou vás doslova nadchne! Je ideální pro všechny příležitosti – rodinnou oslavu, návštěvu nebo jen jako sladká odměna ke kávě. Připravte tento dort a dopřejte si neodolatelnou čokoládovou lahůdku!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Kakaový dort s kávovým krémem a čokoládovou polevou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkový cukr
- špetka soli
- 5 lžic cukru (100 g)
- 5 lžic oleje (50 ml)
- 5 lžic mléka (70 ml)
- 5 lžic mouky (100 g)
- 3 lžíce kakaový prášek (30 g)
- 1 lžička prášek do pečiva
Ostatní:
- máslo – na vymazání formy
- 1 lžíce prosátý kakaový prášek
Impregnace:
- 150 ml mléka + 1 lžička instantní kávy
Krém:
- 500 ml mléka (2 šálky)
- 50 g kukuřičný škrob (3 lžíce)
- 100 g cukru
- 8 g vanilkový cukr (1 lžička)
- 2 lžíce kakaový prášek
- 20 g másla (1 lžíce)
- 40 g tmavá čokoláda
Poleva:
- 160 g tmavá čokoláda
- 70 ml horká smetana ke šlehání nebo horké mléko
Na zdobení a posypání:
- čokoládové cukrovinky
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy si rozklepněte vejce, nasypejte vanilkový cukr, přidejte špetku soli a přisypejte cukr – promíchejte metličkou. Dále do mísy přilijte olej a mléko. Nakonec do mísy nasypejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva – pořádně promíchejte a těsto je hotové.
2. Připravte si formu/obruč na pečení o průměru 24 cm. Dno formy vymažte máslem, vysypejte prosátým kakaovým práškem a poté nalijte vzniknuté těsto, také jemně přetřepejte.
3. Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut při 175 °C dozlatova. Po upečení těsto propíchejte špejlí, poté impregnujte (mléko smíchané s instantní kávou) a nechejte chvíli stranou.
4. Krém: Do hrnce si nalijte mléko, nasypejte kukuřičný škrob, cukr, vanilkový cukr a kakaový prášek – promíchejte metličkou. Hrnec postavte na sporák a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření hrnec odstavte z ohně a vmíchejte máslo a tmavou čokoládu – pořádně promíchejte.
5. Výsledným krémem přelijte upečené a impregnované těsto ve formě/obruči, pěkně rozetřete a uložte do lednice na ztuhnutí.
6. Poleva: Do misky dejte nalámanou tmavou čokoládu a přilijte horkou smetanu ke šlehání nebo horké mléko – dobře promíchejte.
7. Získanou polevou polijte povrch ztuhlého krému, jemně přetřepejte a uložte cca na 3 hodiny do lednice na ztuhnutí.
8. Po 3 hodinách vyjměte dort z lednice a odstraňte formu/obruč. Následně boky a okraje dortu ozdobte čokoládovými cukrovinkami.
9. Exkluzivní krémový kakaový dort s kávou, čokoládovým krémem zdobený cukrovinkami podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.