Pokud hledáte bohatou a sytou polévku plnou chutí, která vás zahřeje i v chladných dnech, tato uzená polévka s vepřovým kolenem, zeleninou a jemným citronovo-smetanovým nádechem je tou pravou volbou. Spojuje tradiční postup s moderními ingrediencemi, které dodají pokrmu lehkou kyselost a krémovou texturu. Polévka je ideální pro rodinné setkání nebo slavnostní příležitosti, kde si každý přijde na své. Vyzkoušejte tento recept a překvapte své blízké chutí, která se stane vaší novou oblíbenou!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.

Uzená polévka s vepřovým kolenem, zeleninou a citronovo-smetanovým nádechem
Co budeme potřebovat:
- Uzené vepřové koleno 1,5 kg
- Cibule 2 ks
- Mrkev 2 ks
- Celer 1/4 ks
- Červená paprika 1 ks
- Žlutá paprika 1 ks
- Brambory 4-5 ks
- Rýže 50 g
- Šťáva z 2 citronů (cca 100 ml) nebo jablečný ocet 2 lžíce (cca 30 ml)
- Rostlinný olej 70 ml
- Estragon
- Čerstvá petrželka
- Sůl a pepř
- Smetana na vaření 250 ml
- Žloutky 3 ks
Jak budeme postupovat:
1. Do 5 litrového hrnce dejte 1,5 kg uzeného vepřového kolena. Zalijte vodou a přiveďte k varu.

2. Jakmile začne vařit, odstraňte pěnu, pokud je potřeba.

3. Přikryjte pokličkou a vařte přibližně 2 hodiny.

4. Když je maso uvařené, vyjměte koleno, vývar přeceďte a odložte.

5. Najemno nakrájejte 2 cibule.

6. Cibuli osmahněte 5 minut na 2-3 lžících slunečnicového oleje s trochou soli.

7. Po 5 minutách přidejte nakrájenou mrkev a celer, osmahněte dalších 5 minut.

8. Mezitím vykostěte koleno a maso nakrájejte na menší kousky.

9. Přidejte maso k osmahnuté zelenině a společně smažte dalších 5 minut.

10. Poté přilijte vývar a vařte 30 minut pod pokličkou.

11. Přidejte nakrájenou červenou a žlutou papriku a 4-5 na kostičky nakrájených brambor.


12. Do hrnce přidejte také 50 g rýže a vařte dalších 15 minut. Přidejte šťávu z citronů nebo jablečný ocet, vše podle vaší chuti!


13. Jakmile začne opět vařit, vypněte oheň.
14. Ve větší míse smíchejte 3 žloutky a 250 ml tučné smetany na vaření.

15. Promíchejte metličkou.

16. Postupně přidávejte 6-7 naběraček horkého vývaru a vždy dobře promíchejte.

17. Tuto směs nalijte zpět do hrnce k polévce.

18. Ochuťte estragonem a čerstvě nasekanou petrželkou.

19. Zamíchejte a nechte polévku odpočinout 10 minut.

20. Podávejte horké s chilli papričkou.
Hotovo!

Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.