Pokud hledáte bohatou a sytou polévku plnou chutí, která vás zahřeje i v chladných dnech, tato uzená polévka s vepřovým kolenem, zeleninou a jemným citronovo-smetanovým nádechem je tou pravou volbou. Spojuje tradiční postup s moderními ingrediencemi, které dodají pokrmu lehkou kyselost a krémovou texturu. Polévka je ideální pro rodinné setkání nebo slavnostní příležitosti, kde si každý přijde na své. Vyzkoušejte tento recept a překvapte své blízké chutí, která se stane vaší novou oblíbenou!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Uzená polévka s vepřovým kolenem, zeleninou a citronovo-smetanovým nádechem
Co budeme potřebovat:
- Uzené vepřové koleno 1,5 kg
- Cibule 2 ks
- Mrkev 2 ks
- Celer 1/4 ks
- Červená paprika 1 ks
- Žlutá paprika 1 ks
- Brambory 4-5 ks
- Rýže 50 g
- Šťáva z 2 citronů (cca 100 ml) nebo jablečný ocet 2 lžíce (cca 30 ml)
- Rostlinný olej 70 ml
- Estragon
- Čerstvá petrželka
- Sůl a pepř
- Smetana na vaření 250 ml
- Žloutky 3 ks
Jak budeme postupovat:
1. Do 5 litrového hrnce dejte 1,5 kg uzeného vepřového kolena. Zalijte vodou a přiveďte k varu.
2. Jakmile začne vařit, odstraňte pěnu, pokud je potřeba.
3. Přikryjte pokličkou a vařte přibližně 2 hodiny.
4. Když je maso uvařené, vyjměte koleno, vývar přeceďte a odložte.
5. Najemno nakrájejte 2 cibule.
6. Cibuli osmahněte 5 minut na 2-3 lžících slunečnicového oleje s trochou soli.
7. Po 5 minutách přidejte nakrájenou mrkev a celer, osmahněte dalších 5 minut.
8. Mezitím vykostěte koleno a maso nakrájejte na menší kousky.
9. Přidejte maso k osmahnuté zelenině a společně smažte dalších 5 minut.
10. Poté přilijte vývar a vařte 30 minut pod pokličkou.
11. Přidejte nakrájenou červenou a žlutou papriku a 4-5 na kostičky nakrájených brambor.
12. Do hrnce přidejte také 50 g rýže a vařte dalších 15 minut. Přidejte šťávu z citronů nebo jablečný ocet, vše podle vaší chuti!
13. Jakmile začne opět vařit, vypněte oheň.
14. Ve větší míse smíchejte 3 žloutky a 250 ml tučné smetany na vaření.
15. Promíchejte metličkou.
16. Postupně přidávejte 6-7 naběraček horkého vývaru a vždy dobře promíchejte.
17. Tuto směs nalijte zpět do hrnce k polévce.
18. Ochuťte estragonem a čerstvě nasekanou petrželkou.
19. Zamíchejte a nechte polévku odpočinout 10 minut.
20. Podávejte horké s chilli papričkou.
Hotovo!
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.