Rozlétané ražniči: Lahodná a jednoduchá varianta klasiky, kterou jen nandáte na plech

Rozlétané ražniči je rychlá a chutná varianta tradičního pokrmu. Místo napichování surovin na špejle se ingredience jednoduše promíchají a pečou na plechu. Výsledkem je lahodná směs vepřového masa, zeleniny, anglické slaniny a pikantních klobás. Tento recept je ideální pro snadnou a sytou večeři, která potěší celou rodinu.

Zdroj: Jana Spurná

Ingredience

  • 500 g vepřové plece
  • 500 g vepřové kýty
  • 1 červená cibule
  • 1 bílá cibule
  • 4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 zelená paprika
  • 150 g anglické slaniny (nakrájené na plátky)
  • 3 pikantní klobásy
  • koření podle chuti (sůl, pepř, mletá paprika, oregano, česnekový prášek)
  • olivový olej

Postup

1) Příprava masa:
Vepřovou plec a kýtu nakrájejte na kostky. Okořeňte solí, pepřem, mletou paprikou, česnekovým práškem a oreganem. Poté maso lehce polijte olivovým olejem a promíchejte.

2) Přidání zeleniny:
Červenou a bílou cibuli nakrájejte na větší kusy, stejně tak česnek na plátky. Papriky (červenou, žlutou a zelenou) nakrájejte na proužky.

3) Přidání slaniny a klobásy:
Anglickou slaninu a pikantní klobásy nakrájejte na plátky a přidejte je k masu a zelenině.

4) Pečení:
Všechny ingredience dobře promíchejte a rozložte na plech. Přikryjte alobalem nebo víkem a vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte přikryté po dobu 1–1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.

5) Dokončení:
Před koncem pečení odkryjte plech a nechte vše zapéct dozlatova po dobu 15–20 minut.


Tipy na vylepšení

  • Přidání brambor: Přidejte do směsi na plechu brambory nakrájené na čtvrtky, čímž získáte kompletní jídlo z jednoho plechu.
  • Bylinky: Na konci pečení můžete přidat čerstvé bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn, pro větší chuťovou hloubku.
  • Smetanová omáčka: Po dopečení můžete hotový pokrm polít trochou smetany a nechat ještě pár minut zapéct pro krémovější texturu.

Závěr

Rozlétané ražniči je skvělým řešením pro rychlou a sytou večeři. Tento pokrm kombinuje chutné vepřové maso, šťavnatou zeleninu, slaninu a pikantní klobásy, což z něj činí vynikající variantu tradičního ražniči. Snadná příprava a pečení na plechu zaručují, že si ho oblíbí celá rodina.