Hledáte-li ideální dezert k víkendové kávě, pak je možná vaše hledání u konce. Dnes si totiž společně přichystáme fantastický vanilkový dezert s mákem a čokoládovou polevou.
Makové moučníky jsou známé především v Evropě, řada cizinců se s nimi jinde nesetkala a ani netuší, že se tato skvělá surovina může využívat během pečení. A přitom jde o takovou lahůdku. Příprava této makové mňamky je navíc velice jednoduchá a časově nenáročná. Zvládne jej připravit téměř každý kuchařský začátečník.
Už se vám sbíhají sliny? Pojďme si tedy společně přichystat tento fantastický makový dezert se žloutkovým krémem a čokoládou!
Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak rozhodně vyzkoušejte tento oplatkový dort!
Výborný recept na vanilkový dezert s mákem:
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 8 ks bílků
- 200 g cukru
- 100 g mletého máku
- podle chuti strouhaný kokos
- 6 lžic polohrubé mouky
Krém:
- 8 ks žloutků
- 200 g cukru
- 3 dl mléka
- 1 lžíce škrobu
- 2 lžíce pudinkového prášku
- 50 g másla
Na vrch:
- půl hrnku kávy
- 150 g drcených sušenek
- 180 g tmavé čokolády
- 2 lžíce mléka
Jak budeme postupovat:
1. Začneme tím, že si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Poté přidáme mouku, mák a také kokos. Důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto.
2. Nyní připravíme plech, který si vyložíme pečícím papírem. Těsto na plech rovnoměrně rozetřeme. Pečeme při 180 stupních zhruba 25 minut.
3. Pokračujeme krémem: Vyšleháme žloutky s cukrem. V druhé míse škrob necháme rozpustit v mléce a přidáme do žloutkové směsi. Tuto směs začneme zahřívat na mírném plamenu.
4. Po chvilce přidáme pudinkový prášek. Stále mícháme dokud nám krém nezhoustne a poté odstavíme.
5. Do teplého krému přimícháme máslo a důkladně jej rozmícháme.
6. Jakmile se nám těsto dopeče a vychladne, tak jej potřeme naším krémem.
7. Na krém naneseme nedrcené sušenky, které jsme rozmočili v kávě.
8. V parní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. Nakonec tuto čokoládovou polevu naneseme na vrch našeho dezertu a rovnoměrně uhladíme. Necháme vychladnout.
Hotovo! Dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.