Pohádkový sametový RED VELVET dort s citronovo-tvarohovým krémem a želatinovou polevou je nadýchaný vrstvený červený dort s jemným citronovým krémem a želatinovou polevou, který tomuto dortu dodává šmrnc. Tento recept je ideální pro každého, kdo má rád sladké a zároveň osvěžující dorty. Příprava je trochu náročnější, ale výsledek stojí za to!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
RED VELVET dort s citronovo-tvarohovým krémem a želatinovou polevou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 5 ml vanilkový extrakt
- špetka soli
- 10 ml medu
- 75 g dortová mouka
- 15 g červená ryžová mouka
- 5 g kakaový prášek
- 35 ml mléka
- červené potravinářské barvivo – podle potřeby
- 30 g rozpuštěné nesolené máslo
Krém:
- 180 g tvaroh
- 35 g cukru
- 3 ml vanilkový extrakt
- 10 g citronová šťáva
- 235 g čerstvá smetana
Sirup:
- 50 ml vody
- 30 g cukru
- 5 ml rum
Želatinová poleva:
- 57 g vody
- 60 g cukru
- 90 g kukuřičný sirup
- 7 g želatiny v prášku
- 50 g slazené kondenzované mléko
- 25 g mléčná čokoláda
- 70 g bílá čokoláda
- 5-10 ml červené potravinářské barvivo
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přisypejte cukr, přilijte vanilkový extrakt, přidejte špetku soli a ochuťte medem – promíchejte. Poté postavte mísu na hrnec s horkou vodou a neustále míchejte. Teplota vaječné směsi by měla být 38 – 42 °C.
2. Následně vaječnou směs šlehejte při vysoké rychlosti a poté šlehejte při nízké rychlosti do hladké jemné pěny. Dále do mísy ve 2 fázích nasypejte smíchané prosáté suché přísady: dortová mouka, červená rýžová mouka a kakaový prášek – promíchejte.
3. Do malého hrnečku nalijte mléko a přilijte červené potravinářské barvivo – promíchejte a ihned vlijte do směsi těsta. Pak nasypejte druhou fází smíchaných prosátých suchých přísad a důkladně stěrkou promíchejte. Na závěr do těsta vlijte rozpuštěné máslo a pořádně stěrkou promíchejte.
4. Výsledné těsto nalijte do formy vyložené dortovou fólií o rozměru 18 x 18 cm, tenkou tyčkou udělejte libovolné vzory a jemně přetřepejte.
5. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 170 °C. Po upečení z těsta odstraňte formu, dortovou fólii a na mřížce nechejte těsto vychladnout. Pak překrojte na 3 stejné díly, které jsou krásné jemné a nadýchané.
6. Krém: Do velké mísy vložte tvaroh a přisypejte cukr. Potom do mísy přilijte vanilkový extrakt a citronovou šťávu – promíchejte stěrkou a vmíchejte čerstvou smetanu. Nakonec krém přendejte do zdobícího sáčku.
7. Sirup: Do nádobky smíchejte: vodu, cukr, rum a promíchejte.
8. Sestavení dortu: První díl těsta potřete sirupem (impregnujte). Pomocí zdobícího sáčku naneste krém ve tvaru vlnek, které jemně rozetřete, uhlaďte a přikryjte druhým dílem těsta. Postup zopakujte ještě jednou a ukončete povrch jemnou vrstvou krému, který pěkně rozetřete, uhlaďte a uložte na 2-3 hodiny do lednice. Nezapomeňte potřít krémem i boky dortu.
9. Želatinová poleva: Do menšího hrnce na sporáku nalijte vodu, přisypejte cukr a přilijte kukuřičný sirup – promíchejte a vařte na mírném ohni. Poté hrnec odstavte ze sporáku a do hrnce vlijte rozpuštěnou želatinu s vodou a slazené kondenzované mléko – promíchejte. Dochuťte tmavou a bílou čokoládou – dobře promíchejte a obarvěte červeným potravinářským barvivem.
10. Následně želatinovou polevu přelijte do nádobky a přelijte ji přes povrch dortu položeného na mřížce.
11. Pohádkový sametový RED VELVET dort s citronovo-tvarohovým krémem a želatinovou polevou podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.