Vážení přátelé, dnešní recept, který vám nabízíme, je recept na smažený křehoučký chléb z nití, ale trochu jinak a v jiném tvaru. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá a určitě ji zvládnete i vy! Takže neváhejte a pusťte se do přípravy, výsledek bude jistě úžasný.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Smažený chléb z nití
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 hrnky hladké mouky (480 g)
- 1 lžička soli (8 g)
- 2 šálky vody (400 ml)
Ostatní:
- 150 g rozpuštěné máslo – na potření
- 1 šálek oleje – (100 ml) – na smažení
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do velké mísy nasypejte mouku a přisypte sůl – promíchejte a vytvořte důlek, do kterého nalijte vodu – dobře promíchejte. Těsto 3-4 minuty hněťte ručně, tím získáte středně tvrdé těsto, z kterého vytvarujte kouli. Položte ji do mísy, pak ji zakryjte vzduchotěsnou fólií a nechte 30 minut odpočívat.
2. Po 30 minutách znovu těsto hněťte 3-4 minuty, znovu z něho vytvarujte kouli. Položte ji do mísy, pak ji zakryjte vzduchotěsnou fólií a nechte 30 minut odpočívat.
3. Po 30 minutách jste získali krásně měkké těsto, z kterého vytvarujte váleček a vytvořte z něho 8 stejných dílů, z kterých vytvarujte malé koule.
4. První kolečko těsta položte na čistou plochu vysypanou moukou a ostatní koule přikryjte fólií. Vyválejte ho podélně a nakrájejte na tenké nitě pomoci kolečka na pizzu. Následně je potřete rozpuštěným máslem a srolujte jemně ku sebe. Postup opakujte při každé kuličky těsta.
5. Položte je všechny na čistou plochu, jemně protáhnete a srolujte do kolečka. Přikryjte je fólií a nechte 15 minut odpočívat.
6. Po 15 minutách je přitlačte prsty a vytvoříte placku. Položte je do pánve s rozehřátým olejem a smažte je z obou stran na mírném ohni dozlatova a dokřupava.
7. Po upečení podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!