Objevte tajemství perfektních domácích křehoučkých croissantů z hebkého těsta. Domácí křehoučké máslové croissanty jsou trhákem nejen pro děti, ale i pro dospělé. Tenhle recept je skvělým způsobem, jak si přinést kousek francouzského pečiva přímo k vám domů. Na povrchu křupavé a uvnitř křehoučké. Pojďme na to!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Domácí máslové croissanty
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 250 ml vlažné mléko
- 2 lžíce cukru
- 7 g sušené droždí
- 400 g chlebová mouka
- 1/2 lžičky soli
- 25 g rozpuštěné máslo
Ostatní:
- olej – na vymazání mísy
- mouka – na vysypání čisté plochy
- 140 g změklé máslo – na potření
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy nalijte vlažné mléko, nasypejte cukr a přisypejte sušené droždí – promíchejte metličkou. Dále do mísy ve 3 fázích přisypávejte chlebovou mouku a přidejte špetku soli – promíchejte. Nakonec přilijte rozpuštěné máslo a ručně vypracujte těsto.
2. Následně těsto položte na čistou plochu vysypanou moukou a z těsta vytvarujte kouli, kterou položte do mísy vymazané olejem. Přikryjte fólií, utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
3. Po 1 hodině by jste měli získat nadýchané, pružné a vláčné těsto, které rozdělte na 12 trojúhelníků, z kterých vytvořte kuličky.
4. Položte je na velký tác vedle sebe a přikryjte utěrkou. Potom každou kuličku na ploše potřené olejem vyválejte pomocí válečka do tvaru kruhu. Položte ji na talíř a potřete změklým máslem. Postup opakujte při každé jedné kuličce a pokládejte potřené máslem pěkně na sebe.
5. Potom talíř přikryjte fólií a nechte 1 hodinu odpočívat.
6. Po 1 hodině získáte nadýchané, pružné placičky, které vyválejte pomocí válečka do velkého kruhu na ploše vysypané moukou.
7. Poté z těsta pomocí kolečka na pizzu vytvarujte 12 stejných trojúhelníků. Na jejich konci udělejte jemný zářez a srolujte do croissantu.
8. Položte je na plech vyložený pergamenem pěkně vedle sebe. Přikryjte je fólií, utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
9. Po 30 minutách je budete mít krásně nadýchané, pak je potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem, aby byly po upečení krásně zlatavé.
10. Pečte je v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
11. Po upečení je podávejte s láskou a radostí, ale také je můžete podávat s oblíbeným džemem, nutellou, rozpuštěnou čokoládou nebo jíst len tak samotné.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.