Představujeme vám recept na mafiánské brambory, který se stane novou hvězdou vašeho jídelníčku. Tyto brambory jsou krémové, bohatě chutné a jednoduché na přípravu. Pokud hledáte alternativu k tradičním francouzským bramborám, tento recept je přesně pro vás. Rodina si určitě bude přidávat!
Co budeme potřebovat:
- 1 kg brambor, vařených 20 minut, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm
- 750 g uzeného masa, nakrájeného na plátky o tloušťce 1 cm
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 60 g másla
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 250 ml vody
- 150 ml smetany ke šlehání
- 300 g jemně nastrouhaného sýra
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- Máslo na vymazání mísy
Jak budeme postupovat:
1) Příprava omáčky: Na másle osmahneme cibuli s hladkou moukou dohněda. Přidáme vodu (trochu odložíme stranou na rozmíchání bujónu) a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme smetanu, bujón rozmíchaný ve vodě a přivedeme k varu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a polovinu sýra a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
2) Vrstvení: Do vymazané mísy střídavě vrstvíme brambory (osolené a opepřené) a plátky uzeného masa.
3) Zalévání a pečení: Zalijeme připravenou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 20-30 minut.
Závěr
Mafiánské brambory jsou vynikající volbou pro každého, kdo hledá chutný a sytý oběd či večeři. Tento recept je důkazem, že i jednoduché ingredience mohou vytvořit úžasně chutný pokrm, který si celá rodina zamiluje. Užijte si tento lahodný a krémový pokrm!