Mafiánské brambory s uzeninou, sýrem a smetanou

Představujeme vám recept na mafiánské brambory, který se stane novou hvězdou vašeho jídelníčku. Tyto brambory jsou krémové, bohatě chutné a jednoduché na přípravu. Pokud hledáte alternativu k tradičním francouzským bramborám, tento recept je přesně pro vás. Rodina si určitě bude přidávat!

Zdroj: chefkoch.de

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor, vařených 20 minut, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm
  • 750 g uzeného masa, nakrájeného na plátky o tloušťce 1 cm
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 60 g másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 250 ml vody
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 300 g jemně nastrouhaného sýra
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • Máslo na vymazání mísy

Jak budeme postupovat:

1) Příprava omáčky: Na másle osmahneme cibuli s hladkou moukou dohněda. Přidáme vodu (trochu odložíme stranou na rozmíchání bujónu) a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme smetanu, bujón rozmíchaný ve vodě a přivedeme k varu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a polovinu sýra a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.

2) Vrstvení: Do vymazané mísy střídavě vrstvíme brambory (osolené a opepřené) a plátky uzeného masa.

3) Zalévání a pečení: Zalijeme připravenou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 20-30 minut.

Šťavnaté placičky z kuřecího masa, rajčat, smetany a sýra

Závěr

Mafiánské brambory jsou vynikající volbou pro každého, kdo hledá chutný a sytý oběd či večeři. Tento recept je důkazem, že i jednoduché ingredience mohou vytvořit úžasně chutný pokrm, který si celá rodina zamiluje. Užijte si tento lahodný a krémový pokrm!