Trápí Vás prázdné zákoutí zahrady kam nesvítí slunce? Zasaďte tam krásnou Bohyšku

Bohyška, známá také jako hosta nebo funkie, je ideální volbou pro tmavší kouty zahrady, kde jiné rostliny by nemusely kvést tak bohatě. Tato nenáročná trvalka je oblíbená pro své dekorativní listy a schopnost dobře růst i ve stínu. Přinášíme vám praktické rady, jak na pěstování bohyšky, aby se stala efektní zelení ve vašem zahradním zákoutí.

Zdroj: istock.com

Ideální pro stinné zahrady

Bohyška pochází z lesních podmínek Japonska, Koreje a Číny, a je proto zvyklá na život ve stínu vyšších stromů. Preferuje místa s málo světla a je schopna prosperovat i na severních stranách domů nebo v zátiších pod stromy. Její listy jsou pestře zbarvené a dodávají tak kontrast ostatním zeleným rostlinám.

Zdroj: istock.com

Pěstování a péče

  • Půda: Bohyška vyžaduje výživnou, hlubokou a dobře propustnou půdu.
  • Voda: Důležité je udržovat půdu stále vlhkou, zvláště v horkých letních dnech.
  • Světlo: Ačkoliv je bohyška rostlinou milující stín, některé odrůdy mohou tolerovat i mírné slunce.

Kombinování s jinými rostlinami

Bohyšky se dobře kombinují s dalšími stínovými rostlinami jako jsou čechrava, dlužicha, bergénie nebo pérovník. Tyto rostliny mají podobné nároky na světlo a vlhkost, což umožňuje vytvoření působivých a harmonických skupin v zahradních zákoutích.

Zdroj: istock.com

Časté chyby při pěstování

Při pěstování bohyšky je potřeba se vyvarovat několika chyb, které by mohly ohrozit její zdraví:

  • Přemokření: Nadměrné zalévání může vést k hnilobě kořenů.
  • Příliš mnoho slunce: I když některé odrůdy snáší slabé slunce, silné paprsky mohou listy popálit nebo poškodit.
Zdroj: istock.com

Závěr

Bohyška je dokonalou volbou pro každého, kdo chce oživit stinné části zahrady s minimální námahou. Její schopnost růst ve stínu, spolu s nízkými nároky na údržbu, činí z této rostliny ideálního kandidáta pro zelené zákoutí vaší zahrady. Přidáním bohyšky nejenže zvýšíte estetickou hodnotu svého venkovního prostoru, ale také vytvoříte uklidňující zelený úkryt, kde se můžete kdykoliv schovat před rušným světem.