Monte řezy – Vynikající kakaové těsto s čokoládovým a mléčným krémem

Monte řezy jsou nádherným dezertem, který kombinuje bohatost čokolády a jemnost bílého krému na kakaovém piškotovém základu. Tento dezert je dokonalou volbou pro všechny, kteří milují intenzivní čokoládovou chuť spojenou s krémovou texturou. Jeho elegantní vrstvení a rafinovaný vzhled z něj činí skvělou volbu pro slavnostní příležitosti nebo jako luxusní zakončení rodinné večeře.

Zdroj: Jaroslava Axmannová

Ingredience

Těsto:

  • 5 středně velkých vajec
  • 5 vrchovatých lžic cukru krupice
  • 5 vrchovatých lžic polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2-3 lžíce kakaa (podle intenzity)

Bílý krém:

  • 1 l polotučného mléka
  • 6 vrchovatých lžic cukru krupice
  • 8 plných lžic kukuřičného škrobu
  • 200 g másla

Čokoládový krém:

  • 200 g čokolády na vaření (Orion)
  • 200 g Nutelly
  • 500 ml smetany ke šlehání (33%)

Postup

1) Piškot: Vajíčka s cukrem vyšleháme do husté pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao a vše řádně vymícháme. Na závěr zašleháme horkou vodu. Těsto vyléváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C asi 15 minut. Upečenost testujeme špejlí.

2) Bílý krém: Z mléka, cukru a škrobu uvaříme hustý krém, který poté chladíme ve studené lázni s občasným mícháním. Vychladlý krém zašleháme s máslem, které má pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil.

3) Čokoládový krém: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme Nutellu a lehce ochladíme. Smetanu vyšleháme do tuha a zašleháme do ní ještě vlažnou čokoládovou směs.

4) Sestavení dezertu: Na upečený a vychladlý piškot nejprve naneseme bílý krém a uhladíme. Na bílý krém rovnoměrně navrstvíme čokoládový krém. Pro dekorativní efekt použijeme venkovní stranu kuchyňského síta a vytvoříme vzory vidličkou.

5) Chlazení a krájení: Dezert necháme ztuhnout v lednici. Před krájením nožem, který pravidelně zahříváme a čistíme, zajistíme hladké řezy bez rozmačkání krémů.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Monte řezy jsou dechberoucím dezertem, který skvěle kombinuje bohatost čokolády s lehkostí bílého krému. Tento dezert je perfektní pro speciální příležitosti, kdy chcete předvést něco opravdu úchvatného a chutného. Užijte si každý bohatý kousek této delikatesy!