Chtěli byste vyzkoušet lehkou a rychlou mňamku k odpolednímu kafíčku? Máte rádi ovocné dezerty? V tom případě jste na správném místě! Dnes si společně připravíme dokonalou kakaovou kostku se smetanovým krémem, třešňovou náplní a čokoládou – nebe na jazyku, která si vás okamžitě získá!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaová kostka se smetanovým krémem, třešňovou náplní a čokoládou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 vejce
- špetka soli
- 120 g cukr
- 100 g mouka
- 25 g kakaový prášek (2 lžíce)
- 1 lžička prášek do pečiva
- 20 g rostlinný olej (2 lžíce)
Třešňová náplň:
- 300 g vypeckované třešně (2 šálky)
- 60 g cukr (4 lžíce)
- 25 g kukuřičný škrob (2,5 lžíce) + 100 ml voda (2/5 šálku)
Krém:
- 700 g smetana ke šlehání (33% tuku)
- 100 g cukr (1/2 šálku)
- 9 g želatina (3 lžičky) + 60 ml (4 lžíce) vody
Poleva:
- 150 g čokoláda
- 75 g máslo – (3 lžíce)
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a nasypejte cukr – vyšlehejte do hladké směsi a postupně přisypávejte smíchané prosáté suché přísady: mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva – míchejte. Nakonec přilijte olej, dobře promíchejte a jemné těsto je hotové!
2. Následně jemné kakaové těsto nalijte a pěkně rozetřete do formy na pečení o rozměru 18 x 28 cm vyložené pergamenem.
3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C. Po upečení nechte těsto chvíli vychladnout, odstraňte pergamen a těsto překrojte na 2 stejné díly. První díl těsta položte na podnos/tác a položte na něho obruč.
4. Třešňová náplň: Do pánve vložte vypeckované třešně a přisypejte cukr – vařte na mírném ohni a ke konci přilijte smíchaný kukuřičný škrob s vodou – dobře promíchejte a pokračujte ve vaření do změknutí. Po uvaření náplň přendejte do misky a rozmixujte ručním mixérem na pyré, poté přikryjte fólií a nechte vychladnout. Nakonec náplň přendejte do zdobícího sáčku.
5. Nejprve do malé misky nasypte želatinu, kterou zalijte vodou – promíchejte a nechte chvíli odležet.
6. Krém: do jiné mísy nalijte smetanu ke šlehání (33% tuku) a nasypejte cukr – šlehejte do krémové směsi. Poté promíchejte a přilijte rozpuštěnou želatinu – dobře promíchejte.
7. Výsledný krém naneste, pěkně rozetřete a uhlaďte na první díl těsta v obruči vyložené dortovou fólií, pak pomocí zdobícího sáčku naneste třešňovou náplň a pomocí špejle vytvarujte vzory. Postup zopakujte ještě jednou a nakonec přikryjte druhým dílem těsta. Uložte na 4 hodiny do lednice a potom dort nakrájejte na kostky.
8. Poleva: Do malé misky dejte nalámanou čokoládu, přidejte máslo a nechte rozpustit v mikrovlnce nebo ve vodní lázní – promíchejte.
9. Získanou polevu přendejte do zdobícího sáčku a pomocí něho vytvarujte na vrchu dortu libovolné vzory.
10. Dokonalou kakaovou kostku se smetanovým krémem, třešňovou náplní a čokoládou podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!