Tento recept na jahodovou dobroty nabízí neodolatelnou kombinaci křehkého těsta, krémové náplně, čerstvých jahod a osvěžující želatinové polevy. Je ideální jako letní dezert, který zaujme na každé oslavě nebo rodinném setkání.
Ingredience
Na těsto:
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 balení vanilkového pudinkového prášku
- Kůra z jednoho citronu
- Kapka oleje
Na krémovou náplň:
- 2 zakysané smetany
- 1 tvaroh
- 1 lžíce cukru
- Smetana fix (ztužovač na šlehačku)
Na želatinovou polevu:
- 375 ml vody
- 125 ml pomerančového sirupu
- 2,5 lžíce cukru
- 1 balení vanilkového pudinkového prášku
Dále:
- Čerstvé jahody
Postup
1) Příprava těsta: Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilkový pudink a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte kapku oleje. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 130 °C asi 12 minut. Po vychladnutí sloupněte papír a těsto vraťte do pekáčku.
2) Příprava krémové náplně: Zakysané smetany smíchejte s tvarohem, cukrem a Smetana fix. Tuto směs rovnoměrně namažte na vychladlé těsto.
3) Přidání jahod: Na krém naskládejte čerstvě umyté a nakrájené jahody.
4) Příprava želatinové polevy: V hrnci smíchejte vodu, pomerančový sirup, cukr a vanilkový pudink. Směs zahřejte a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Poté nechte lehce vychladnout a nalijte přes jahody na buchtu.
5) Chlazení: Dezert dejte chladit do lednice, nejlépe přes noc, aby želatina ztuhla a chutě se spojily.
Vyzkoušejte také:
- Trojúhelníčky ze zakysané smetany připravené rychle a z mála surovin
- Vynikající pudinková buchta se zakysanou smetanou
Závěr
Jahodová dobrota je skvělou volbou pro každého, kdo hledá sladký a osvěžující dezert. S kombinací jemného těsta, krémové náplně, čerstvých jahod a želatinové polevy je tento dezert jistě hit na jakékoliv slavnosti.