Jahodová dobrota s krémovou náplní, která dokonale doplní odpolední kávu

Tento recept na jahodovou dobroty nabízí neodolatelnou kombinaci křehkého těsta, krémové náplně, čerstvých jahod a osvěžující želatinové polevy. Je ideální jako letní dezert, který zaujme na každé oslavě nebo rodinném setkání.

Zdroj: Pavla Žmolíková

Ingredience

Na těsto:

  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • Kůra z jednoho citronu
  • Kapka oleje

Na krémovou náplň:

  • 2 zakysané smetany
  • 1 tvaroh
  • 1 lžíce cukru
  • Smetana fix (ztužovač na šlehačku)

Na želatinovou polevu:

  • 375 ml vody
  • 125 ml pomerančového sirupu
  • 2,5 lžíce cukru
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku

Dále:

  • Čerstvé jahody

Postup

1) Příprava těsta: Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilkový pudink a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte kapku oleje. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 130 °C asi 12 minut. Po vychladnutí sloupněte papír a těsto vraťte do pekáčku.

2) Příprava krémové náplně: Zakysané smetany smíchejte s tvarohem, cukrem a Smetana fix. Tuto směs rovnoměrně namažte na vychladlé těsto.

3) Přidání jahod: Na krém naskládejte čerstvě umyté a nakrájené jahody.

4) Příprava želatinové polevy: V hrnci smíchejte vodu, pomerančový sirup, cukr a vanilkový pudink. Směs zahřejte a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Poté nechte lehce vychladnout a nalijte přes jahody na buchtu.

5) Chlazení: Dezert dejte chladit do lednice, nejlépe přes noc, aby želatina ztuhla a chutě se spojily.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Jahodová dobrota je skvělou volbou pro každého, kdo hledá sladký a osvěžující dezert. S kombinací jemného těsta, krémové náplně, čerstvých jahod a želatinové polevy je tento dezert jistě hit na jakékoliv slavnosti.