Připravte se na skutečnou delikatesu v podobě našeho skvělého receptu na nezapomenutelné punčové řezy s originální příchutí punčového koření. Skvěle se hodí na rodinné oslavy, na sváteční posezení nebo jako příjemné odpolední pohoštění. Tento koláč přináší pocit domácího hřejivého tepla a příjemného pohodlí. Dopřejte si trochu vzpomínek na tento nezapomenutelný koláč!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Punčové řezy
Co budeme potřebovat:
Světlé těsto:
- 5 vaječné bílky
- 6 lžic cukru (115 g)
- 5 žloutky
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky (65 g)
- 3 lžíce polohrubé mouky (65 g)
Zabarvené těsto:
- 5 vaječné bílky
- 6 lžic cukru (115 g)
- 5 žloutky
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky (65 g)
- 3 lžíce polohrubé mouky (65 g)
- potravinářské barvivo – podle chuti a potřeby
Impregnace:
- 200 ml vody
- směs koření na puč – podle chuti
- 3 lžičky cukru
- 70 ml scezená pomerančová šťáva
- 30 ml rumu
- 150 ml jahodový sirup
Ostatní:
- 300 g džemu (po 100 g na každé těsto)
Poleva:
- Dr. Oetker punčová poleva v prášku + 4 lžíce vody
Jak budeme postupovat:
1. Světlé těsto: Do mísy od robota dejte vaječné bílky – šlehejte a postupně během šlehání přisypávejte cukr. Pomalu přidávejte žloutky a postupně přilévejte olej – šlehejte do středně hladké konzistence. Poté nasypejte prosátou hladkou a polohrubou mouku – promíchejte a těsto máte hotové!
2. Zabarvené těsto: Do mísy od robota dejte vaječné bílky – šlehejte a postupně během šlehání přisypávejte cukr. Pomalu přidávejte žloutky a postupně přilévejte olej – šlehejte do středně hladké konzistence. Poté nasypejte prosátou hladkou a polohrubou mouku – promíchejte a přidejte potravinářské barvivo – podle chuti a potřeby. Znovu promíchejte.
3. Světlé těsto nalijte na plech vyložený pergamenem o rozměru 32,5 x 25,5 cm, pěkně ho rozprostřete a pečte ho v předehřáté troubě 17 minut při 180 °C.
4. Zabarvené těsto nalijte na plech vyložený pergamenem o rozměru 32,5 x 25,5 cm, pěkně ho rozprostřete a také ho pečte v předehřáté troubě 17 minut při 180 °C.
5. Impregnace: Mezitím na sporáku do hrnce s vroucí vodou nasypejte směs koření na punč a přisypejte cukr. Promíchejte a vařte na mírném ohni, pak přilijte scezenou pomerančovou šťávu, přilijte rum a nakonec jahodový sirup – důkladně promíchejte a po uvaření sceďte.
6. Z upečených těst odstraňte pergamen, překrojte na polovinu a odříznete vrchní část.
7. Na první 1/2 světlého těsta naneste 100 g džemu, který rozetřete a přikryjte první 1/2 zabarveného těsta, které impregnujte připravenou šťávou. Následně přikryjte druhou 1/2 zabarveného těsta potřeného džemem – znovu impregnujte a přikryjte druhou 1/2 světlého těsta potřeného džemem. Přikryjte pergamenem, přitlačte něčím těžkým a uložte na 12 hodin do lednice.
8. Poleva: V misce smíchejte punčovou polevu v prášku s vodou – dobře promíchejte.
9. Po 12 hodinách vyndejte z lednice, odstraňte pergamen a překlopte na druhou stranu, na kterou pěkně rozetřete připravenou polevu.
10. Nakonec odkrojte konce a můžete také na chvíli uložit do lednice.
11. Nezapomenutelné punčové řezy s originální příchutí punčového koření podávejte s láskou a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť.