Strouhaný koláč s tvarohem a lesním ovocem je kulinářský skvost, který spojuje lahodně křehké těsto s bohatou tvarohovou náplní a svěžestí lesního ovoce. Tento dezert je jako stvořený pro slavnostní momenty nebo jako pohodové odpolední pohoštění. Jeho příprava je jednoduchá, a výsledek je tak lahodný, že se stane okamžitým hitem u stolu. Následující postup krok za krokem vás provede vytvořením tohoto neodolatelného koláče.
Ingredience
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 120 g studeného másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/3 lžičky kurkumy (pro barvu)
- 1 lžička vanilkového cukru
- 4 lžíce vody
Náplň:
- 400 g tvarohu
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1,5 lžíce krupice
- 1 lžička vanilkového cukru
- 200 g lesního ovoce (černý rybíz, maliny, třešně, borůvky, brusinky)
- 1 lžíce škrobu
Postup
1) Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kurkumu, sůl, cukry a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Pomocí robotu směs rozdrťte na drobky, přidejte vejce a vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš drobivé, přilijte vodu. Rozdělte těsto na dvě části a dejte ztuhnout do mrazáku na hodinu.
2) Příprava náplně: Tvaroh promíchejte s vejci, cukrem, krupicí a vanilkovým cukrem do hladka.
3) Sestavení koláče: Na plech rozprostřete nastrouhané těsto, přidejte tvarohovou náplň a posypte lesním ovocem obaleným ve škrobu. Zakryjte druhou polovinou nastrouhaného těsta.
4) Pečení: Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 35–40 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout.
5) Podávání: Koláč nakrájejte na menší řezy a podávejte jako výjimečnou pochoutku.
Vyzkoušejte také:
- Piškotové řezy s ovocem, vanilkovým krémem a želé polevou
- Mřížkový koláč na plech se sladkým tvarohem, meruňkovým džemem a bílkovým sněhem
- Upečte si jahodový obláček – lehký a vzdušný dezert
Závěr
Strouhaný koláč s tvarohem a lesním ovocem je dokonalou ukázkou toho, jak mohou jednoduché ingredience vytvořit něco výjimečného. Tento dezert je příkladem klasické cukrářské dovednosti a inovace v jednom. Ať už pro slavnostní příležitost nebo jen jako odpolední mlsání, tento koláč je vždy skvělou volbou.