Využijte obyčejný popel ze dřeva jako vynikající hnojivo pro rajčata, které nestojí téměř nic

Rajčata jsou jednou z nejpopulárnějších zelenin v zahradách, přičemž klíčem k úspěchu je nejen dostatečná péče a správné podmínky, ale také vhodné hnojení. Jednou z efektivních a přitom velmi ekonomických metod hnojení je použití dřevěného popela, který může rajčatům poskytnout všechny potřebné živiny pro jejich zdravý růst a bohatou úrodu.

Zdroj: istock.com

Proč hnojit rajčata popelem?

Dřevěný popel je bohatý na důležité živiny, jako je draslík a fosfor, které jsou zásadní pro vývoj kořenového systému, zdravý růst rostlin, rychlejší kvetení a dozrávání plodů. Kromě toho obsahuje popel i další stopové prvky, které mají pozitivní vliv na celkové zdraví rajčat. Tento přírodní zdroj hnojiva je navíc snadno dostupný a jeho použití je šetrné k životnímu prostředí.

Jak na to: Hnojení rajčat popelem

Před výsadbou

Hnojení popelem je nejvhodnější provádět během výsadby sazenic nebo dokonce předtím, když jsou sazenice ještě v květináčích. Tímto způsobem zajistíte, že rostliny mají od začátku přístup k nezbytným živinám.

Zdroj: istock.com

Příprava tekutého hnojiva pro sazenice

Rozmíchejte 100 g prosátého popela ve 5 litrech měkké vody. Po 3-4 hodinách louhování je roztok připravený k použití. Pro každou sazenici připravte ředěný roztok smícháním jedné polévkové lžíce roztoku s 200 ml čisté vody a aplikujte 2-3 lžíce této směsi do vlhké půdy každého květináče.

Zdroj: istock.com

Jak na krásně rozkvetlé tulipány v zahradě? Prohlédněte si tyto zahradní tipy

Hnojení na záhonech

Pro rajčata vysazená přímo na záhonech rovnoměrně rozprostřete popel kolem kořenů a jemně jej zapracujte do půdy. Postačí jedna polévková lžíce na rostlinu. Poté proveďte zálivku, aby se urychlilo vstřebávání popela. Tento proces opakujte každých 5-7 dní.

Zdroj: istock.com

Důležité upozornění

Při hnojení popelem je nutné dbát na množství, aby nedošlo k překyselení půdy, což by mohlo negativně ovlivnit absorpci živin rostlinou. Doporučuje se používat popel s mírou a pravidelně kontrolovat pH půdy.