Jak na krásně rozkvetlé tulipány v zahradě? Prohlédněte si tyto zahradní tipy

Pěstování tulipánů a narcisů je pro mnoho zahrádkářů neodmyslitelnou součástí jarního období. Tyto květiny dodávají zahradě nádherné barvy a vůně, ale vyžadují také správnou péči, aby každý rok krásně kvetly. V tomto článku vám představíme nejlepší tipy a triky, jak na to.

Zdroj: istock.com

Jarní hnojení: Základ úspěchu

Na jaře, když tulipány a narcisy začínají rašit, je nejvhodnější doba pro jejich hnojení. K tomu účelu se nejčastěji využívají dva typy hnojiv: dusičnan draselný a superfosfát. Dusičnan draselný, dusíkaté hnojivo, podporuje tvorbu květů a zlepšuje kondici rostlin. Superfosfát, fosforečné hnojivo, napomáhá kořenovému růstu a zvyšuje schopnost rostlin absorbovat živiny. Pro dosažení nejlepších výsledků je doporučeno aplikovat tyto dva typy hnojiv v poměru 1:2.

Jak správně hnojit?

  1. Vyberte si formu hnojiva – Na trhu jsou k dispozici granulované i tekuté formy hnojiv.
  2. Ideální čas hnojení – Hnojte na začátku jara, jakmile rostliny začnou rašit.
  3. Množství hnojiva – Doporučené množství je cca 50 gramů dusičnanu draselného a 100 gramů superfosfátu na metr čtvereční.
  4. Aplikace hnojiva – Hnojivo rozprostřete kolem rostlin a lehce jej zapracujte do půdy.

Nezapomínejte pravidelně zalévat rostliny po aplikaci hnojiva, zejména v období sucha, aby mohly efektivně využívat živiny.

Zdroj: istock.com

Jen 1 lžíce pod každou rostlinu a budete mít obří úrodu jahod: Skvělé domácí hnojivo

Péče po odkvětu

Mnozí zahrádkáři se po odkvětu tulipánů a narcisů o ně přestanou starat, což je velká chyba. Aby mohly tyto cibuloviny následující rok opět bohatě kvést, je třeba o ně správně pečovat.

  1. Nikdy nepřestávejte se zálivkou – I po odkvětu je důležité rostliny zalévat, hlavně v suchých obdobích.
  2. Nestříhejte listy příliš brzy – Počkejte, až listy zcela uschnou, než je odstraníte. Listy jsou nezbytné pro fotosyntézu a akumulaci energie pro příští rok.

Péče o tulipány a narcisy po odkvětu je klíčem k jejich bohatému kvetení v následujícím roce. Dodržováním těchto jednoduchých pravidel zajistíte, že vaše zahrada bude každé jaro rozkvétat v plné kráse.

Zdroj: istock.com

Obyčejná sůl je poklad pro každého zahrádkáře: 1 balík vystačí na celou sezónu

Závěr

Správná péče o tulipány a narcisy není složitá, ale vyžaduje pozornost a pravidelnost. Hnojením na jaře a následnou péčí po odkvětu můžete zajistit, že vaše zahrada bude každé jaro doslova explodovat barvami. Nechte se inspirovat těmito tipy a užijte si krásu plně rozkvetlých tulipánů a narcisů ve vaší zahradě.