Šťavnatý babiččin tvarohový koláč

Pokud máte slabost pro tradiční sladké pečení, tento šťavnatý babiččin tvarohový koláč jistě zaujme vaše chuťové buňky. Recept kombinuje jemné těsto s bohatou tvarohovou náplní, přičemž citronová kůra dodává celému koláči svěží aroma. Jedná se o skvělou volbu pro rodinné oslavy nebo jako pohostinný dezert pro návštěvy. A nebojte se experimentovat s množstvím cukru podle vaší chuti!

Zdroj: Blanka Kozáková

Ingredience

Těsto:

  • 1 šálek (250ml) cukru krupice
  • 5 ks žloutků
  • 1 šálek oleje
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Náplň:

  • 800 g tvarohu v kostce
  • 250 g cukru krupice
  • 2x vanilkový cukr
  • Kůra z 1 citronu
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 5 vaječných bílků

Postup přípravy

1) Ve velké míse smíchejte všechny “suché” ingredience. V jiné míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte mléko, olej a nakonec přimíchejte “suché” ingredience.

2) Těsto nalijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (30×40 cm) a pečte v předehřáté troubě na 180°C. Mezitím připravte náplň.

3) Bílky ušlehejte do tuha. V jiné míse smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vanilkový pudink. Opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

4) Po upečení jedné poloviny těsta vyjměte z trouby, rovnoměrně na ni rozetřete náplň a přelijte zbylou polovinou těsta. Pečte dalších 30 minut, dokud koláč není upečený (zkoušejte párátkem).

5) Nechte koláč vychladnout přímo v pekáči a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Poznámka

Pokud se vám zdá koláč příliš sladký, klidně snižte množství cukru podle vlastní chuti. Tvaroh může být tuhý, tak neváhejte přilít trochu mléka pro snadnější míchání s cukrem a pudinkem, než přidáte sníh.

Připravte si tyto rychlé tvarohové koblížky

Závěr

Tento tvarohový koláč je dokonalým příkladem tradičního českého pečení, které si udržuje svou popularitu díky výjimečné chuti a jednoduchosti přípravy. Připravte si tento koláč pro své blízké a užijte si společně tu nejlepší chuť pravé domácí mňamky.