Vítejte ve světě sladkých dobrot! Dnes vám představíme jednoduchý, ale lahodný recept na křupavé čokoládovo-oříškové kostky se smetanovo-jahodovým krémem, které jsou skutečnou sladkou dokonalostí. Každé sousto vás pohladí jemným nádechem čokolády, který se dokonale snoubí s lahodným smetanovo-jahodovým krémem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Křupavé čokoládovo-oříškové kostky se smetanovo-jahodovým krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 45 ml mléka
- 40 g olej na vaření
- 40 g dortová mouka
- 12 g kakaový prášek
- 4 žloutky
- 1 g soli
- 4 vaječné bílky + 3 g citronové šťávy
- 45 g cukru
Krém:
- 200 g smetana ke šlehání
- 10 g cukru
- 60 g jahodový džem
Poleva:
- 220 g hořká čokoláda
- 60 g kokosový olej
- 40 g lískové oříšky
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve oddělte vaječné bílky od žloutků do 2 misek a mísu s vaječnými bílky uložte do lednice.
2. Těsto: Do mísy nalijte mléko a přilijte olej na vaření – promíchejte. Dále nasypte prosátou dortovou mouku smíchanou s kakaovým práškem. Dobře promíchejte a pak přidejte žloutky a osolte.
3. Vyndejte z lednice mísu s vaječnými bílky a přilijte citronovou šťávu – vyšlehejte do pěny a během šlehání postupně přisypávejte cukr. Pokračujte ve šlehání do tuhých pusinek.
4. Následně 2 lžíce pusinek vmíchejte do těsta – dobře promíchejte a vlijte do zbylých vyšlehaných pusinek – pořádně promíchejte zdola nahoru a získáte hladké těsto.
5. Výsledné těsto nalijte na čtvercový plech vyložený pergamenem o rozměru 25 x 25 cm a přetřepejte.
6. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 150 °C. Po upečení těsto položte na mřížku a pergamen odstraňte pouze z okrajů. Poté přikryjte druhým pergamenem, nechte vychladnout a překrojte na polovinu.
7. Krém: Do velké mísy nalijte smetanu ke šlehání, přidejte cukr a jahodový džem – pořádně vyšlehejte do krémového krému, který přendejte do zdobícího sáčku.
8. Pomocí zdobícího sáčku na polovinu vychladlého těsta naneste a rozetřete krém, pak přikryjte druhou polovinou těsta a uložte na 1 hodinu do mrazáku.
9. Poleva: Do nádobky nasypte lupínky hořké čokolády a přidejte kokosový olej, rozpusťte na páře a vmíchejte lískové oříšky – důkladně promíchejte.
10. Po 1 hodině vyndejte koláč z mrazáku a nakrájejte na kostky, které přelijte připravenou polevou – uložte do mrazáku na ztuhnutí.
Křupavé čokoládovo-oříškové kostky se smetanovo-jahodovým krémem podávejte s láskou, skvělou chutí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!